Stari recept za "disanje" državnog preduzeća: Kredit na kredit za rad Plantaža

Nezvanično, grupa radnika iz tog preduzeća tvrdi da se zadužuju i za zarade
64 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2014. 07:01h

Za nabavku sirovina i materijala za proces proizvodnje u prvoj polovini ove godine, većinski državno preduzeće Plantaže kod banaka se zadužilo dodatnih milion i po eura.

Izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš potvrdila je "Vijestima" da su i krajem 2013. godine uzeli milion eura kredita za podizanje novih zasada vinograda.

Iako su u prvoj polovini godine imali problema i kada su u pitanju isplate plata, Maraš tvrdi da se zbog toga nijesu kreditno zaduživali već da su zarade uplaćivane iz prihoda po osnovu poslovanja.

Nezvanično, grupa radnika iz tog preduzeća tvrdi da se zadužuju i za zarade. Maraš je objasnila da su milion eura uzeli od Sosiete banke 18. decembra prošle godine.

Grejs period je tri mjeseca, a rok otplate ističe 17. decembra ove godine. Prvih pola miliona ove godine uzeli su od NLB Montenegrobanke 27. maja i u jednakim mjesečnim ratama treba da ga vrate šest dana nakon što izmire prethodni.

Deset dana nakon što im je taj kredit odobren, dobili su zeleno svjetlo i za milion kod Hypo Alpe Adria banke, 6. juna, i taj novac treba da otplate do polovine naredne godine. Maraš nije saopštila kolika kamata će da bude obračunata na ta tri kredita.

Ona je kazala da, zaključno sa 10. junom ukupno plaćene obaveze po osnovu kredita, iznose 3,19 miliona eura, a da od te cifre 384.402 eura čine kamate.

Dobit crnogorskog blaga samo 1,55 miliona za 2013, lošija nego godinu ranije (foto: Luka Zeković)

Taj način finansiranja rada firme je stari recept za Plantaže jer su njihovi dugoročni krediti, prema izvještaju o poslovanju za 2013. godinu, već iznosili 4,55 miliona.

Ipak, taj iznos je smanjen u odnosu na 2012. godinu kada je dug po osnovu kredita iznosio 10,33 miliona eura. S druge strane, povećane su kratkoročne obaveze za približno isti iznos.

U 2012. godini ta stavka je iznosila 14,67 miliona eura, a prošle godine 21,38 miliona eura. Neto dobit Plantaža prošle godine je iznosila 1,55 miliona eura što je za 1,7 miliona manje nego godinu ranije.

Ukupan prihod ostvaren 2013. godine je iznosio 27,46 miliona eura, a planirano je bilo 36,75 miliona. Godinu ranije prihodovano je 35,50 miliona eura.

Na nedavno održanoj Skupštini akcionara usvojen je izvještaj revizorske kuće KPMG u kojem se navodi da potraživanje od 1,9 miliona eura od Glavnog grada još nije naplaćeno i da nije izvjesno kada će se to dogoditi, da nema ni sporazuma kojim bi se riješilo potraživanje niti su Plantaže tražile obezbjeđenje potraživanja.

Plantažama preko Borda direktora upravlja rektor Univerziteta Donja Gorica Veselin Vukotić, dok su čladirektor Fonda PIO Dušan Perović, direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić, penzionisani rukovodilac Plantaža Danilo Spaić, direktor komercijalne divizije Sosijete ženeral banke Radule Raonić i pomoćnik ministra poljoprivrede u sektoru za plaćanje i direktor Agencije za plaćanje Blagota Radulović.

Galerija

Bonus video: