Statis od 2013. plaća nižu cijenu za zakup Svetog Stefana

Skupština hotelske grupe dala nižu zakupninu, pa da navodno vrati razliku ako to ne prođe parlament
9 komentar(a)
Petros Statis, Foto: Boris Pejović
Petros Statis, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2015. 19:24h

Iako se tek čeka odluka Skupština Crne Gore o predlozima Vlade za izmjene ugovora za grad-hotel Sveti Stefan - Miločer, grčki Adriatik propertis gotovo dvije i po godine plaća niži zakup za elitni hotelski kompleks.

Grčkom biznismenu Petrosu Statisu, koji je crnogorski državljanin, to je omogućila Skupština akcionara većinski državne hotelske grupe Budvanska rivijera.

Time je Statisu praktično ušteđeno oko 1,2 miliona eura, samo na ime zakupa za elitne hotele. Ostavljena je mogućnost vraćanja razlike u zakupu, ako ustupci Statisu ne prođu parlament.

Početkom 2013. godine dozvoljeno mu je da plaća zakupninu nižu za trećinu od ugovorene. Tako je Vlada tražila predlozima aneksa ugovora, o kojima poslanici tek danas treba da se izjasne.

Na tri decenije je država izdala 2007. godine hotele „Sveti Stefan” i „Miločer”, kao i „Kraljičinu plažu”.

Godišnji zakup, kako je prvobitno precizirano, iznosio je ukupno 1,96 miliona eura, od kojih 350 hiljada pripada HTP ”Miločer” na ime zakupa hotela “Kraljičina plaža”, dok ostatak ide Budvanskoj riivjeri. Za sve traže nižu zakupninu, što znači da je za hotele Budvanske rivijere, na čijem čelu je Svetozar Marović (DPS), predviđeno smanjenje sa 1,6 miliona na 1,12 miliona.

Predlozima izmjena ugovora, osim smanjenja cijena, Statisu se omogućava produženje zakupa za hotele „Sveti Stefan” i „Miločer” sa 30 na 42 godine, a za „Kraljičinu plažu” na 90 godina, uz mogućnost izgradnje stanova za tržište u Miločrskom parku. Vlada od kraja 2012. pokušava da obezbijedi skupštinsku većinu za ustupke zakupcima.

Skupština akcionara Budvanske rivijere nije čekala odluku Skupštine, sa mogućnošću retroaktivne naplate razlike u zakupnini, ukoliko anekse ugovora ne uvoji Skupština Crne Gore.

Bonus video: