Statistika koja trijezni: Uvoz pao za 700 miliona!

Polovinu izvoza, čine proizvodi Kombinata aluminijuma koji je u velikoj krizi i Željezare, koja je u stečaju
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 03:32h

Statistika je surova - u posljednjoj godini takozvanog ekonomskog buma, ne tako davne 2008. godine, građani i preduzeća imali su mnogo više novca, tako da je uvoz bio za 700 miliona veći nego prošle godine i iznosio je 2,5 milijardi.

Hrane i sirovina uvezeno je otprilike isto kao i prošle godine, ali je mnogo više novca odlazilo na vozila, namještaj, električne mašine i aparate, odjeću, obuću..., ono što danas sve više zvuči kao luksuz.

Automobila 2008. kupljeno za 130 miliona eura više nego lani, električnih mašina, aparata i uređaja za 60 miliona više, namještaja za 30 a odjeće i obuće za 20 miliona više.

I kompanije su tada mnogo ulagale u sebe i nova poslovanja pa su za 250 miliona kupovane pogonske, specijalne i industrijske mašine i transportna vozila, dok je za to prošle godine potrošeno oko 80 miliona.

Kamo sreće da izvozimo satove i fotoaparate

2008. izvoz željeza i čelika iznosio je čak 95 miliona eura. To pokazuje koliko ova fabrika može značiti crnogorskoj ekonomiji

Uvezeno je robe u iznosu od 1,8 milijardi eura što je više za oko 165 miliona nego 2010. godine.

Da proizvodnja prošle godine nije baš toliko napredovala, vidi se iz podataka o izvozu određenih proizvoda koji se uopšte ne proizvode u Crnoj Gori, ili se proizvode u mnogo manjim količinama od navedenih, tako da se u stvari radi o njihovom reeksportu što daje drugačiju sliku.

Na primjer, u podacima piše da je Crna Gora prošle godine izvezla električne energije za 49 miliona eura, a kako je EPCG tada uvozila struju, riječ je o energiji koja je samo trgovana, odnosno transportovana preko crnogorskih dalekovoda. Na sličan način je “izvezeno” nafte i njenih derivata u vrijednosti 11 miliona, kao i drumskih vozila, specijalnih i industrijskih mašina za 16 miliona. “Izvezeno” je i fotoaparata, časovnika i naučnih i kontrolnih instrumenata za 450 hiljada.

KAP i Željezara skoro pola izvoza

Podaci potvrđuju da polovinu, i ovako “nabudženog” izvoza, čine proizvodi Kombinata aluminijuma i Željezare, koja je u stečaju.

Iako je KAP jedna od najzaduženijih kompanija, koja ne bi mogla opstati da joj država ne plaća subvencije i ne vraća kredite, on je i dalje najveći crnogorski izvoznik sa učešćem oko 40 odsto u ukupnom izvozu.

Crna Gora je prošle godine izvezla obojenih metala (aluminijum) u vrijednosti od 182 miliona eura, što je rast od 60 miliona u odnosu na 2010, kada je cijena ovog metala bila mnogo niža.

KAP je možda bio i najveći uvoznik jer je na mineralne rude potrošeno 67 miliona, s obzirom na to da više ne radi fabrika glinice i da uvoze tu sirovinu.

Izvoz gvožđa i čelika prošle godine iznosio je 27 miliona eura. Željezaru je u maju prošle godine, nakon uvođenja stečaja, preuzela kompanija Neksan i pokrenula dio proizvodnje. Godinu ranije, kada su Željezaru obilježavali problemi i štrajkovi, izvoz gvožđa i čelika bio je šest miliona eura manji.

Posljednje godine kada je ova fabrika radila punim kapacitetom - 2008. izvoz željeza i čelika iznosio je čak 95 miliona eura. To pokazuje koliko ova fabrika može značiti crnogorskoj ekonomiji.

Ukupan izvoz hrane iz Crne Gore prošle godine je iznosio 27,5 miliona i bio je za tri i po miliona veći nego godinu ranije

Uvoz hrane i dalje raste

Iako je poljoprivreda strateška grana i u prehrambenu industriju se polagalo mnogo nada, uvoz hrane pretekle tri godine konstatno raste. Tako je 2009. uvezeno hrane u vrijednosti 312 miliona, u 2010. za 324 miliona a prošle godine za 351 milion.

Crna Gora je prošle godine izvezla pića (Plantaže, Trebjesa, Pirela, proizvođači vode) u vrijednosti od 22,6 miliona

Živih životinja prošle godine je uvezeno za 25,5 miliona, odnosno za devet miliona eura više nego 2009. godine, što znači da primarna poljoprivredna proizvodnja ne obezbjeđuje dovoljno sirovina ili ih domaće klanice i mesne industrije mogu mnogo jeftinije nabaviti u inostranstvu.

Mlijeka, mliječnih proizvoda i jaja prošle godine uvezeno je za 46 miliona ili šest miliona više nego godinu ranije, žitarica i proizvoda od žitarica za 57 miliona ili 11 miliona više, povrća i voća za 38 miliona ili pet miliona više, stočne hrane za 16 ili tri miliona više...

Ukupan izvoz hrane iz Crne Gore prošle godine je iznosio 27,5 miliona i bio je za tri i po miliona veći nego godinu ranije. Rast je ostvaren u sektorima žitarice i proizvodi od žitarica i razni proizvodi za ishranu.

Crna Gora je prošle godine izvezla pića (Plantaže, Trebjesa, Pirela, proizvođači vode) u vrijednosti od 22,6 miliona i on je za dva miliona veći nego prošle godine, a za tri i po miliona manji nego 2008.

Galerija

Bonus video: