Statisu blokada zbog duga od 1,8 miliona eura

Nastavljena blokada računa pet firmi porodice Stanaj zbog duga od osam miliona eura, blokirani i FK i KK Budućnost...
0 komentar(a)
Pržno, hotel Maestral, Foto: Vuk Lajović
Pržno, hotel Maestral, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.05.2016. 16:46h

Kompaniji HIT Montenegro, u čijem vlasništvu je hotel i kazino Maestral, blokiran je žiro- račun zbog duga od 1,8 miliona eura, navedeno je u juče objavljenom izvještaju Centralne banke koji se odnosi na dan 30. april. Blokada sa ovim dugom je na ovaj datum trajala već tri dana.

Vlasnik ove kompanije od ljetos je firma Monte - Rock grčkog biznismena Petrosa Statisa, koji ju je kupio od slovenačkog HIT-a. Statis je zakupac hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, vlasnik je Univerzal kapital banke, kao i dnevnih listova “Pobjeda” i “Dnevne novine”.

Kako su ranije objavile “Dnevne novine” Statisa je kupovina hotela i kazina koštala 31 milion eura, a najavljene su investicije od 20 miliona eura. HIT Montenegru je prije 15 dana izdata građevinska dozvola za nadogradnju hotela.

Nastavljena je blokada računa pet firmi porodice Stanaj zbog ukupnog duga od osam miliona eura. Njihove četiri firme duguju po oko 1,3 miliona eura i u blokadi su 72 ili 73 dana - Rokšped, Balkan group Montenegro, S Press Logistika i Home Depo. Petoj firmi Štampa blokada traje 128 dana, a dug sada iznosi 2,8 miliona eura.

Na novom spisku blokiranih firmi je i kompanija Mješovito iz Herceg Novog, kojim upravlja HLT fond i grupa povezanih italijanskih biznismena. Njen dug je 1,1 milion, a blokada traje 19 dana.

Firma premijera Mila Đukanovića Global Montenegro sada je dužna 63 hiljade eura, a blokada traje 692 dana.

Fudbalskom klubu Budućnost račun je u blokadi 30 dana zbog 124 hiljade eura, dok je KK Budućnost blokiran dva dana zbog 90 hiljada eura.

Fabrika ambalaže Garmin iz Danilovgrada u blokadi je 11 dana zbog 90 hiljada eura. Montenegro prevoz - Pejović u blokadi je pet dana zbog 22 hiljade eura, a firma Moda Italija zbog 25 hiljada eura već 13 dana. Kroling iz Danilovgrada u blokadi je zbog 35 hiljada eura već 19 dana, E-Gambling 33 dana zog 19,7 hiljada, Javna ustanova Komanski most 10 dana zbog 12 hiljada...

Na Bijeloj listi banke, trgovci, operateri...

Poreska uprava (PU) objavila je juče na svom sajtu Bijelu listu, odnosno spisak 194 poreska obveznika sa najvećim stepenom fiskalne discipline. Na listi su, između ostalih, Crnogorski Telekom, Telenor, M:tel, Trebjesa, Elektroprivreda, Namos, Voli, Merkator CG, Hipotekarna banka, Erste, Sosiete ženeral, NLB, Hipo Alpe Adria, Lovćen banka, CKB, Alter modus, Jugopetrol...

"Kriterijumi na osnovu kojih je napravljena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmirivanja poreskih obaveza, kao i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti”, objasnili su iz PU.

Na listi je i firma biznismena Save Grbovića i Branislava Mićunovića - Lutrija Crne Gore protiv koje je u toku postupak zbog sumnje u utaju 1,6 miliona eura za koncesije, kao i Džek pot kojem je prošle godine oprošten dug za koncesije od dva miliona eura.

Bonus video: