Stečaj firmi koja je 16 godina “gradila” hotel As

Stečaj u rusko-crnogorskoj firmi, koja od 2002. godine nije izgradila hotel As u Perazića dolu, tražili radnici zbog neizmirenih potraživanja
396 pregleda 6 komentar(a)
hotel As, Foto: Vuk Lajović
hotel As, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.10.2018. 06:24h

Privredni sud je uveo stečaj u rusko-crnogorsku kompaniju Nega turs Montenegro kojoj je država 2002. godine prodala hotel As u Perazića dolu u Petrovcu, a koja nije ispunila obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Obaveza investitora, kome je hotel As prodat za pet miliona maraka, je bila da uloži 22 miliona maraka i da hotel završi do kraja 2003.

Vlada je u februaru 2014. godine investitoru, potpisivanjem aneksa ugovora, dala novu šansu koju nije iskoristio.

JWPlayer video mesto

Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u I fazi rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014. godine.

Zbog nepoštovanja ni obaveze iz aneksa Vlada je početkom 2016. godine tražila raskid ugovora. Hotelska grupa Budvanska rivijera je u maju 2016. godine po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora.

Privredni sud je za stečajnog sudiju odredio predsjednika suda Blaža Jovanića, dok je za stečajnog upravnika imenovana Snežana Jović.

Zahtjev za uvođenjem stečaja u Privredni sud je stigao 27. avgusta ove godine. Stečaj su tražili radnici firme Senad Puzović, Miodrag Sredović, Milanka Medin, Veroljub Konatar i Joka Kalađurđeviuć zbog nemogućnosti da naplate svoja potraživanja.

“U predlogu se navodi da se radi o potraživanjima nastalim iz radnog odnosa u periodu od 01.11. 2014. godine do 01.11.2015. godine povodom kojih su povjerioci pokrenuli izvršni postupak i ishodovali rješenje javnog izvršitelja Darka Rajkovića o izvršenju 04.12.2017. godine, ali nisu bili u mogućnosti da svoje potraživanje namire”, piše u rješenju o otvaranju stečaja.

Privredni sud je je 25. septembra pozvao povjerioce da u roku od mjesec dana od dana objave oglasa o otvaranju stečajnog postupka prijave svoja obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja. Poziv je stavljen na oglasu tablu suda. Prvi sastanak povjerilaca održaće se 5. novembra, a ročište za ispitivanje potraživanja 9. novembra ove godine.

Jovićeva je u postupku koji je prethodio uvođenju stečaja dostavila sudu Informacju o radu sa podacima o finansijskom položaju kompanije Nega turs Montenegro. U tom dokumentu je navedeno, između ostalog, da Nega turs Montenegro prema podacima Uprave za nekretnine ima pravo svojine na nepokretnostima upisanim u listovima nepokretnosti 96 i 592 Reževići I, kao i da nije registrovana u evidenciji Centralnog klirinškog depozitarnog društva, odnosno da nema u svom vlasništvu hartije od vrijednosti. Jovićeva je od Centralne banke dobila podatke da je račun firme u blokadi od 28. novembra 2016. godine zbog duga od 43.352,96 eura. Stečajna upravnica je navela i da Nega turs Montenegro ne obavlja djelatnost zbog koje je registrovana (posljednjih pet godina nema poslovnih prihoda) i da je obustavila sva plaćanja. Ruski investitor podnio zahtjev za legalizaciju

Nega Turs Montengro je budvanskom Sekretarijatu za urbanizam podnijela ove godine zahtjev za legalizaciju nedovršenog hotela “As” u Perazića dolu.

Iako se kompanija i dalje zvanično u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi kao vlasnik hotela, Ministarstvo turizma je prije dvije godine podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su Sber banku, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade. Protiv Sber banke su u Rusiji podnijeli tužbu jer je, kako su naveli, oštetila njihove fime u toj državi zbog garancije.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je u aprilu 2016. predmet povodom privatizacije hotela As koji je u fazi izviđaja.

Zbog privatizacije hotela As 2016. je održano kontrolno saslušanje tadašnjeg ministra turizma Branimira Gvozdenovića pred skupštinskim odborom za ekonomiju. Skupština je, nakon toga, usvojila zaključke odbora, od kojih je najvažniji da se u slučaju raskida ugovora hotel ne može vratiti Budvanskoj rivijeri, već se mora tretirati kao imovina države.

Bonus video: