Stečaj u KAP-u opcija i za Vladu?

CGES počeo da plaća struju koju je ukrao Kombinat i prijeti da će ga isključiti sa mreže u ponedjeljak, Vlada sinoć zadužila ministarstva da traže rješenje
29 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 06:48h

Vlada je na sinoćnjoj vanrednoj sjednici „zadužila resorna ministarstva da u okviru svojih nadležnosti, u najkraćem mogućem roku, definišu sve aspekte u cilju iznalaženja rješenja za prevazilaženja postojeće situacije“ u Kombinatu aluminijuma. Prema informacijama “Vijesti”, govoreno je i o mogućnosti uvođenja programiranog stečaja.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) od juče vraća struju pokradenu posredstvom njene infrastrukture iz evropske interkonekcije. Do danas u 10 sati evropskim partnerima CGES treba da vrati energiju u vrijednosti 600 hiljada eura. Najveću količinu energije CGES je kupio od Elektroprivrede koja je kao snabdjevač obezbijedila od regionalnih partnera, a manju količinu direktno od EPCG, potvrđeno je juče “Vijestima” iz nikšićke kompanije. Prema ranijim tajnim planovima iz Vlade, svi dugovi između države, KAP, CGES-a i Montenegrobonusa bili bi prebijeni najviše na štetu državnog budžeta i poreskih obveznika.

„Treba probati izbjeći stečaj. Razmatraju se sve opcije u skladu sa zakonom. Sve će se znati brzo“, rekao je sinoć “Vijestima” nezvanično jedan od članova kabineta Mila Đukanovića. Premijer nije prisustvovao sjednici jer je u posjeti Ukrajini.

EPCG je ranije najavila da će samo do večeras KAP snabdijevati strujom. Iz CGES-a su juče saopštili da, u slučaju da do danas u podne kompanija ne obezbijedi snabdjevača struje, očekuju da će predstavnik državnog kapitala u Odboru KAP-a glasati za početak gašenja ćelija.

“U suprotnom naša kompanija će podesiti sisteme električnih zaštita koji će atomatski isključiti ovu fabriku sa mreže u ponedjeljak u 15 sati. Sve nadležne institucije biće upozorene na ovu akciju i od njih će biti zahtijevano da se pripreme na umanjenje ekološkog rizika, kao i ugrožavanje bezbjednosti ljudi i opreme”, upozorili su iz CGES-a.

Nezvanični izvori „Vijesti“ tvrde da su višemjesečna mimoilaženja izvršne vlasti sa kompanijom CEAC imala za posljedicu da se sinoć mnogo realnije govorilo o uvođenju programiranog stečaja, kao jednoj od opcija da se na najlakši način otarase neposlušnog partnera, ruskog CEAC-a, sa kojim država dijeli većinsko vlasništvu u KAP-u i Rudnicima boksita.

Ta opcija bi imala za posljedicu jednokratnu isplatu više od 100 miliona eura kredita KAP-a za koje je Vlada garantovala.

Programiranim stečajem bi se izbjegla isplata 120 miliona eura navodnih potraživanja CEAC-a,a garancije za kredite su inače teret budžeta. Upravo iz tih razloga za ovu opciju nekoliko mjeseci otvoreno se zalagao SDP, čiji su predstavnici kritikovali partnere u vlasti i model prema kojem bi za raskid sa CEAC-om trebalo platiti 40 miliona ili 51 milion.

U slučaju stečaja glavni problem bi bio održavanja proizvodnje, jer bi svakog mjeseca kompanija morala da ima novca za obrtna sredstva i nabavku sirovina.

Iz Sindikata Aluminijuma juče su poručili da se KAP ”ne može bez posljedica ugasiti ukoliko ne bude dogovora sa zaposlenima”. "Do gašenja definitivno neće doći, a fabrika se ne može isključiti na prekidač", rekao je Krivokapić.

Radnici KAP-u su svjesni da bi gašenjem proizvodnje ili tjeranjem KAP-a u stečaj bili potpuno obespravljeni i automatski bi ostali bez radnih mjesta. Sada uživaju za crnogorske prilike relativno visoke zarade, a važeći Kolektivni ugovor im garantuje da u slučaju proglašenja tehnološkog viška mogu računati na otpremnine u iznosima od 18.000 do 50.000 eura.

Milić: Đukanović omogućio krađu struje

Lider SNP-a Srđan Milić ocijenio je da je krađu struje za KAP omogućio Milo Đukanović. “Bilo bi nelogično da to nije uradio Milo Đukanović jer je dozvolio da Elektroprivreda ne plati 43 miliona eura za poreze i doprinose. A KAP-u je omogućeno da krade struju i da je za oko 43 miliona ne plati”, izjavio je Milić u emisiji “Načisto” Televizije “Vijesti”.

Na pitanje da li CGES doživljava kao saučesnika u ovom sklandalu evropskih razmjera, Milić je odgovorio “da”. On je poručio da građani ne mogu da plaćaju struju koju je krao KAP, već da to mora uraditi ta kompanija i ponovio da je zbog odbijanja zaključaka parlamenta vrijeme za glasanje o nepovjerenju Vladi, što će i predložiti.

Milić je ocijenio da SDP daje legitimitet takvoj Vladi, a da je stečaj, koji je potencirala ta partija, predstavljao “novi način kojim je Vlada htjela da se napravi krađa u saučesništvu sa SDP-om”.

Dožić: KAP da plati

Predstavnik države u bordu Nebojša Dožić, koji je u srijedu ulaganjem veta spriječio donošenje odluke o gašenju ćelija, juče je tražio novu hitnu sjednicu borda na kojoj traži od članova uprave iz CEAC-a da se izjasne u vezi sa plaćanjem struje povučene iz evropske interkonekcije. Takav predlog Rusi su odbili prije tri dana.

“Tražio sam da se od novca od povraćaja PDV-a, ali i nekog drugog vrati novac CGES-u, ili na drugi način realizuje ovo plaćanje od strane KAP-a”,naveo je Dožić koji očekuje da će se o ovom predlogu predstavnici CEAC-a izjasniti danas do podne.

Galerija

Bonus video: