Stečajna uprava solane: Ako bude prodaje, novac radnicima

Uprava je i prošle godine bila raspisala oglas za prodaju cjelokupne količine soli iz hangara ali prodaja nije bila na očekivanom nivou. Bivšim radnicima tada je uplaćeno po 150 eura
65 pregleda 0 komentar(a)
Solana, Foto: Savo Prelević
Solana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.10.2016. 12:52h

Stečajni upravnik ulcinjske solane Ognjen Jovović rekao je da za sada nema zaintersovanih kupaca za kupovinu dvije hiljade tona soli, za koje je uprava nedavno raspisala oglas. On je najavio i da će sav novac od eventualne prodaje soli, biti uplaćen bivšim radnicima za zasostala potraživanja. So je lagerovana u hangaru koji se nalazi u krugu bivše fabrike a datira iz poslednje berbe iz 2013.godine.

"Bez dileme, sav novac od prodaje ići će bivšim radnicima na ime dugovanja ali ponavljam, ako bude kupaca. Za sada nema zaintersovanih a Crnagoraput, kao i prošle godine i ove, uvozi so za puteve", kazao je Jovović Vijestima.

Uprava je i prošle godine bila raspisala oglas za prodaju cjelokupne količine soli iz hangara ali prodaja nije bila na očekivanom nivou. Bivšim radnicima tada je uplaćeno po 150 eura.

I bivši radnici su apelovali na stečajnu upravu da novac od prodaje uplati na njihove račune.

"Podsjećamo da su potraživanja bivših radnika oko 1,5 miliona eura kao i da nam nije uplaćen radni staž za 6 godina. Zbog toga veliki broj radnika ne može da ostvari svoje pravo na penziju. Oni koji su to pravo ostvarili, imaju drastično umanjene penzije koje se kreću od 120 do 170 eura", kazali su Vijestima bivši radnici. Nikola Čilingiri i Saša Mitrović.

Oni su zamjerili stečaknoj upravi što ne zakaže sastanak sa povjeriocima kako bi im pojasnila planove za izmirivanje dugova i zaštitu imovine preduzeća.

"Stečajna uprava je po Zakonu o insolventnosti privrednih subjekata i Zakonu o stečaju, bila dužna da redovno saziva Odbor povjerilaca jer ''pravi'' vlasnici Solane nijesu akcionari,odnosno stečajni dužnici, već povjerioci", kažu Čilingiri i Mitrović.

Bonus video: