Stigle tri ponude za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju

Prvi konzorcijum čine dvije kompanije iz SAD i Austrije, u drugom su preduzeća iz Italije i Rusije, a u trećem iz Grčke i Engleske
14 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2014. 18:43h

Na tender za ispitivanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, koji je završen danas, stigle su tri ponude koje poslali konzorcijumi od po dvije kompanije.

Prvu ponudu dali su Marathon iz Teksasa i OMV iz Beča, drugu ENI iz Italije i Novatek iz Moskve, a treću grčko-engleski konzorcijum Energean Oil & Gas i Mediterranean Oil & Gas.

Direktor za rudarstvo i geološka istraživanja u Ministarstvu ekonomije Vladan Dubljević je na pitanje kada se može očekivati početak istraživačkih radova kazao da će u narednom periodu razgovarati sa ponuđačima o evaluaciji ponude i da očekuje da bi krajem godine mogli imati slopljenje ugovore nakon čega bi mogla početi istraživanja.

On je naveo da Vlada nema nikakve finansijske obaveze i troškove u vezi istraživačkih radova već sav rizik preuzimaju kompanije koje istražuju.

Vladan Dubljević

Dubljević je kazao da je prosjek u istraživanje da od 10 bušotina 3-4 budu uspješne, a trošak po jednoj bušotini može biti 100 do 200 miliona dolara i da Crna Gora nije mogla sama finansirati takva istraživanja.

Na tenderu se nalazilo 13 takozvanih blokova površine 3.000 kilometara u južnom i istočnom dijelu crnogorskog podmorja.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je kazao da ovo nije klasičan tender gdje se bira jedan ponuđač i da teoretski svi ovi ponuđači mogu dobiti priliku da istražuju na dijelu podmorja koje je bilo na tenderu.

"To će zavisiti od njihove ponude i da li je ona u skladu sa državnim interesima. Prema ugovoru o istraživanju za koji očekujemo da će ga Skupština usvojiti na jesen državi bi išlo 65 odsto vrijednosti nafte i gasa koji bude pronađen", naveo je Kavarić.

On je kazao da je zadovoljan sa tri pristigle ponude jer je ovo prvo istraživanje u ovom dijelu Jadrana a sav trošak u slučaju neuspjeha pao bi na te kompanije.

"U slučaju pozitivnog ishoda odnosno otkrivanja ugljovodonika u ovoj fazi, interesovanje za dio podmorja koji sada ne bude ustupljen bi bilo mnogo veće", naveo je Kavarić.

TV Vijesti, Aleksandra Bakić

Ministarstvo ekonomije objavilo je 7. avgusta prošle godine tender za dodjelu koncesija za proizvodnju ugljovodonika, a rok je, na zahtjev kompanija zainteresovanih za učešće, produžen sa 28. februara na 15. maj ove godine.

Za dodjelu ugovora o koncesiji ranije su najveće interesovanje su pokazale kompanije iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Među 26 kompanija koje su zainteresovane za dodjelu ugovora, nalazi se sedam britanskih i to Geopartners limited, Sterling energy PLC, Northern Petroleum PLC, Premieroil, Seaenergy PLC, JX Nippon Exploration and Production i BG Group.

Od američkih kompanija interesovanje su pokazaivale Hess Corporation, Exxonmobil International limited, Nobile Energy, Anadarko International Energy Company i Marathon.

Zainteresovanost za dodjelu ugovora pokazivala je i srbijanska Nis Gazpromneft, italijanske Edison SpA i Eni, njemačke Wintershall i RWE DEA, francuski Total, norveška Statoil Asa, švajcarska White Falcon, Woodside iz Australije i Ina iz Hrvatske.

Kriterijumi za dodjelu ugovora o koncesiji sadrže minimalne i uslove koji će se koristiti kao osnova za ocjenjivanje ponuđača koji najviše odgovaraju za efikasno istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na teritoriji Crne Gore.

Minimalni kriterijumi obuhvataju formalne uslove za ponuđače koji se odnose na osnivanje, sjedište, registraciju i pravne zastupnike, kredibilni plan za osnivanje, kapacitete i popunjavanje osoblja ponuđačeve organizacije u Crnoj Gori, relevantnu tehničku ekspertizu i iskustvo, potrebnu finansijsku sposobnost za realizaciju istraživanja, dokazivanje sposobnosti i kapaciteta za obezbjeđivanje primjene najbolje raspoložive prakse u oblasti zaštite na radu, bezbjednosti i zaštite životne sredine u skladu sa zakonom.

Ponuđač koji se prijavljuje za operatora u dubokim vodama, odnosno dubljim od 500 metara ili u sredinama gdje se očekuje bušenje pod visokim pritiskom i visokim temperaturama, mora da ima realizovanu najmanje jednu bušotinu u podmorju ekvivalentne dubine vode, operativnih i ekoloških uslova.

Kriterijumi za drugi korak evaluacije dostavljenih ponuda se odnose na to kako prikazana ekspertiza može dati aktivan doprinos ekonomičnom, bezbjednom i prudencijalnom istraživanju, potrebnu finansijsku sposobnost za realizaciju istraživanja, predloženi obavezni radni program za predmetnu površinu u kojem su naznačene aktivnosti iz oblasti geonauka, uključujući seizmička istraživanja, broj bušotina i kako koncesionari predlažu da se realizuje efikasno istraživanje ugljovodonika.

Galerija

Bonus video: