Stiglo šest prijava, Ministarstvo krije ponuđače

USlov da Vlada može da koristi predloženi koncept bez plaćanja naknade
100 pregleda 4 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Savo Prelević
Pavle Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.07.2017. 06:38h

Na novi javni poziv Ministarstva održivog razvoja i turizma za izradu programa ekonomskog državljanstva, koji je raspisan 7. juna, pristiglo je šest ponuda.

Iz resora kojim rukovodi ministar Pavle Radulović nijesu željeli da saopšte imena ponuđača uz obrazloženje da će to uraditi narednih dana kada Komisija koja je zadužena za taj posao razmotri dostavljene modele.

Poziv za zainteresovane kompanije sa iskustvom na programima ekonomskog ulaganja radi sticanja državljanstva da dostave predlog koncepta programa koji može biti uspješan u Crnoj Gori, bio je objavljen u listu Pobjeda, međunarodnom časopisu Fajnenšel tajms i na sajtu Ministarstva. Rok za dostavljanje predloga koncepta bio je 30 dana od objave.

“Koncept programa treba da sadrži detaljno razrađen model ulaganja radi sticanja crnogorskog državljanstva, uslove koje mora da ispuni lice i realnu procjenu svih efekata programa na Vladu i crnogorsku ekonomiju, uz dostavu elaborata na kojem se zasniva”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Javnim pozivom je definisano da ponuđač dostavlja pisanu izjavu da crnogorska Vlada može da koristi predloženi koncept integralno ili njegov dio, bez posebne saglasnosti i bez plaćanja naknade. Iz Ministarstva nijesu željeli detaljno da objasne taj uslov koji Vlada zahtijeva, odnosno, zašto bi ponuđač davao besplatno Vladi svoj proizvod i koju bi on kasnije ulogu imao u cijelom procesu.

“Komisija će u narednom periodu razmotriti dostavljene modele i na osnovu istih kreirati predlog programa koji će biti dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje”, kazali su iz Ministarstvu.

U prvom pozivu jasno je bilo definisano šta program treba da sadrži, zatim da će Vlada donijeti odluku o izboru ponuđača i ovlastiti komisiju da počne pregovore sa izabranim ponuđačem. Bilo je predviđeno da ugovor sa izabranim ponuđačem bude potpisan na 36 mjeseci, njegova revizija svakih 12 mjeseci i mogućnost produženja za najviše 36 mjeseci pod uslovima definisanim ugovorom.

Vlada je krajem jula prošle godine usvojila Odluku o načinu, postupku i kriterijumima za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg neko može steći crnogorsko državljanstvo.

Posljednjih godina na predloge bivših predsjednika Vlade Mila Đukanovića i Igora Lukšića, predsjednika države Filipa Vujanovića i bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića dijeljeni su crnogorski pasoši, čak i kontroverznim ljudima, osumnjičenim za krivična djela u svojim zemljama.

Među “poznatim Crnogorcima” su bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan kojeg palestinske vlasti sumnjiče za pronevjeru više stotina miliona iz državnih fondova, zatim bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra koji je u toj državi osuđen za korupciju...

Prvi poziv nije uspio, ponude odbačene

Prvi poziv za izradu programa ekonomskog državljanstva nije uspio i početkom aprila Ministarstvo je odbacilo ponude dva konzorcijuma. Ponudu je bio dostavio konzorcijum kojeg čine britanske kompanije Henley and partners Government Services i Fragomen LLP, kao i kineska Shanghai Overseas Chinese Exit-Entry Services. Drugi prijavljeni bio je kandsko-američki konzorcijum Arton-Ipsa.

Obraloženje je bilo da nijesu ispunili uslove za izradu programa ekonomskog državljanstva koji su bili predviđeni javnim pozivom. Ministarstvo je međunarodni javni poziv raspisalo 28. novembra prošle godine.

Bonus video: