Stijepović: Izgradnja postrojenja za prečisćavanje otpadnih voda je ključni projekat za razvoj Glavnog grada

“Stijepović je ocijenio da će jedan od prioriteta gradske uprave u narednom periodu biti definisanje i zauzimanje prepoznatljive pozicije Podgorice kao turističke destinacije, i to na način što će se nastaviti sa analizom mogućnosti za razvoj zabavnog i kulturnog turizma, i uključivanja obrazovnog i biznis segmenta u promociju potencijala grada”, kaže se u saopštenju
3 komentar(a)
Sastanak, Slavoljub Stijepović, Branimir Gvozdenović, Foto: Glavni grad
Sastanak, Slavoljub Stijepović, Branimir Gvozdenović, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 25.03.2016. 21:37h

Podgorica se mora brendirati i pozicionirati kao turistička destinacija kvalitetnog i standardizovanog ambijenta, sa dobrom kulturnom i zabavnom ponudom, zaključeno je na sastanku gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića i ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, Stijepović je podržao inicijativu za organizovanje sastanka, sa ciljem prevazilaženja otvorenih pitanja u zajedničkoj nadležnosti i izložio potencijalne oblasti za saradnju.

“On je ocijenio da će jedan od prioriteta gradske uprave u narednom periodu biti definisanje i zauzimanje prepoznatljive pozicije Podgorice kao turističke destinacije, i to na način što će se nastaviti sa analizom mogućnosti za razvoj zabavnog i kulturnog turizma, i uključivanja obrazovnog i biznis segmenta u promociju potencijala grada”, kaže se u saopštenju.

Stijepović je naglasio da je izgradnja postrojenja za prečisćavanje otpadnih voda ključni projekat za dalji održivi i dinamični razvoj Glavnog grada na kojem se svakodnevno intenzivno radi.

“U tom dijelu je konstatovano da su se, nakon realizacije obaveza u nadležnosti Ministarstva finanansija, stvorili uslovi za skoro potpisivanje ugovora o finansiranju ovog važnog projekta, ne samo za Podgoricu, nego i čitavu Crnu Goru, sa KfW bankom”, navodi se u saopštenju.

Gvozdenović je predložio i organizovanje sastanka sa predstavnicima hotelijera Glavnog grada, sa ciljem daljeg podsticanja rada i unaprjeđenja hotelskih kapaciteta kao važnog dijela turističke ponude.

Realizacijom navedenih aktivnosti, kako je saopšteno, realno je očekivati značajan rast broja turista i noćenja u narednom periodu.

Tema sastanka je bila i planska dokumentacija, kao osnov kreiranja kvalitetnog izgrađenog prostora, a sagovornici su se saglasili da se posebno mora voditi računa o ambijentalnim cjelinama, odnosno o standardizovanoj materijalizaciji objekata i njihovom uklapanju u prostor, sa ciljem vizuelnog uređenja grada.

“Raspisivanje javnih konkursa umjesto tendera, za sve javne i druge važne objekte u nadležnosti lokalne samouprave, ocijenjeno je ključnim, obzirom da se na taj način grade objekti koji će zadovoljavat najviše standarde kvaliteta”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, razgovarano i o iskoristivosti prirodnih potencijala, sa naglaskom na rijeku Moraču, kao i o valorizaciji lokaliteta poput Skadarskog jezera, Stare varoši, glavnog gradskog trga i nekoliko drugih lokacija važnih za kulturni i turistički i razvoj Podgorice.

“Sastanak je zaključen dogovorom da se u narednom periodu zajednički intenziviraju aktivnosti na unaprjeđenju saradnje u tim oblastima. U tu svrhu dogovoreno je formiranje operativnih timova koji će redovno izvještavati o napretku po pitanjima za koja su zaduženi”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: