Štrabag dovodi Srbe da uvedu red u Crnagoraputu

Preostalih 194 radnika obradovala je vijest da odlazi Georg Einbok, glavni direktor Održavanja u podgoričkoj kompaniji, kojeg su već nekoliko godina optuživali za mobing
813 pregleda 25 komentar(a)
Crnagoraput protesti, Foto: Luka Zeković
Crnagoraput protesti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.02.2015. 20:06h

Regionalna kompanija Štrabag, koja većinski gazduje Crnagoraputom, do kraja ove sedmice promijeniće nekoliko ključnih direktora, na čija mjesta će biti postavljeni kadrovi iz beogradskog sjedišta austrijske grupacije.

Razlog za promjene su loši poslovni rezultati. Prema posljednjem izvještaju, akumulirani gubitak iznosi 18,5 miliona eura.

Preostalih 194 radnika obradovala je vijest da odlazi Georg Einbok, glavni direktor Održavanja u podgoričkoj kompaniji, kojeg su već nekoliko godina optuživali za mobing.

Na njegovo mjesto, prema nezvaničnim informacijama, biće imenovan Dušan Živić, iz beogradske centrale Štrabaga koja će ubuduće kontrolisati poslovanje podgoričke kompanije.

Glavni tehnički rukovodilac i direktor gradnje iz Hrvatske Mladen Brnčić, takođe, odlazi i na njegovo mjesto će biti postavljen Dragan Kocić.

Novi finansijski direktor Crnagoraputa biće Marko Milošević. Te poslove, do sada, obavljao je Miloš Živaljević, inače, ovlašćeno lice Štrabaga za Crnu Goru koji je ovom promjenom značajno razvlašćen u samoj kompaniji.

Na funkciji izvršnog direktora Crnagoraputa, zasada, će najvjerovatnije još neko vrijeme ostati Željko Leković. Prema informacijama „Vijesti“, Austrijanci su nezadovoljni poslovanjem podgoričke kompanije, ali prema ugovoru Lekovića bi u slučaju smjene sljedovala otpremnina od skoro blizu 126 hiljada eura, koju vlasnici Crnagoraputa sad jednostavno ne žele da isplate.

Dva vozača Crnagoraputa iz Podgorice i jedan poslovođa iz Berana nedavno su dobili otkaze, a u najavi Sindikat preduzeća je imao otkaz za još jednog vozača. Razlog za otpuštanja radnika je stari spor sa menadžmentom oko kolektivnog ugovora jer oni ne žele, uprkos mišljenju i kaznama Inspekcije rada, da utvrđuju tehnološki višak kako prekobrojnima ne bi isplaćivali otpremnine.

Oko 130 radnika već je tužilo Crnagoraput zbog nametnutog aneksa ugovora o radu tokom 2014. godine. Anekse ugovora radnici su morali potpisati, ali sad pokušavaju da ga ospore pred Osnovnim sudom.

Štrabag je još krajem 2006. kupio 30,92 odsto akcija Crnagoraputa od Vlade za 8,4 miliona eura, s pravom preuzimanja do većinskog paketa. Početkom 2013, Štabag je povećao udio na 95 odsto akcija. Prije privatizacije preduzeće je upošljavao sa sezoncima oko 1.000 radnika.

Bonus video: