Štrajk glađu u Nikpeku: 60 pekara gladno, pridružuje im se još 40 kolega

U trenutku uvođenja stečaja bilo je oko 90 zaposlenih, od čega je 40 radnika imalo stalni radni odnos, dok je 60 bilo na određeno...
0 komentar(a)
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.06.2011. 10:39h

Bivši radnici gradske pekare "Nikpek", koji su u srijedu počeli štrajk glađu, noć su, kako je kazao predstavnik zaposlenih Sreten Čolaković, proveli u neuslovnim prostorijama, čekajući da im se obrati neko od nadležnim, što se nije dogodilo.

"Kako nam nije dozvoljeno da boravimo u prostorijama pekare, već nam je samo ostavljen hodnik noć smo proveli kako smo znali i umjeli. Bilo nas je svuda – od hodnika, parkiranih automobila, do dvorišta ispred upravne zgrade. Međutim, riješeni smo da ne odustajemo sve dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni", kazao je Čolaković.

Bivši radnici pekare, njih oko 60, a danas će im se pridružiti i ostalih 40, traže isplatu 12 zaostalih plata, povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina od Fonda rada i realizaciju socijalnog programa u iznosu od 250 eura po godini staža.

U pekari, čiji je vlasnik od 1997. godine do uvođenja stečaja 11. aprila ove godine bio Milisav Ćipranić iz Nikšića sa 86 odsto akcija, proizvodnja je prekinuta 17. marta.

"Bili smo prinuđeni da se odlučimo na ovu nepopularnu mjeru i istrajaćemo u tome sve dok se naši zahtjevi ne ispune. Radni staž je uplaćen do juna 2009. ali nije povezan od 2004, pa radnici ne mogu da ostvare svoja prava na Birou rada. Potraživanja prema pekari ima 117 radnika, mada su neki u međuvremenu prekinuli radni odnos.

U trenutku uvođenja stečaja bilo je oko 90 zaposlenih, od čega je 40 radnika imalo stalni radni odnos, dok je 60 bilo na određeno, mada je bilo i ljudi koji su bili zaposleno na crno“, ponovio je Čolaković.

Predsjednik Sindikata Momčilo Damjanović kazao je da podržava radnike, ali ne i način na koji pokušavaju da ostvare svoja prava.

"Razgovarao sam sa ministrom Tarzanom Miloševićem i predsjednikom Opštine Nebojšem Radojičićem i trebalo bi da se za nekoliko dana ponovo sastanemo, ali radnici ne žele više da čekaju. Imali smo i do sada razgovore, obećali su nam pomoć ali do sada nijesu imali vremena pa će nas primiti za dva-tri dana“, kazao je Damjanović i dodao da se radnicima, na ime neisplaćenih zarada, duguje oko 310.000 eura.

Pekari se, kako je ranije isticao njen vlasnik, duguje oko 700 hiljada eura dok su njena potraživanja 450 hiljada eura.

Bonus video: