Strancima lako da „izmještaju” porez

Najpoznatiji slučaj poreske evazije je kada je Telenor CG preselio sjedište iz Norveške u Dansku i time platio 11 umjesto 27 miliona
199 pregleda 1 komentar(a)
OECD, Foto: OECD
OECD, Foto: OECD
Ažurirano: 17.07.2017. 19:57h

Crna Gora je propustila da u Parizu 7. juna ove godine bude jedna od potpisnica Multilateralnog ugovora za primjenu mjera koje se odnose na ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Cilj tih mjera je da spriječe kompanije da koriste kroz iznošenje dobiti, odnosno eroziju poreske osnovice plate manje poreza na dobit. Najpoznatiji takav slučaj u Crnoj Gori je kada je kompanije Telenor Crna Gora sjedište osnivača preselila iz Norveške u Dansku tražeći da im Crna Gora prizna poreske olakšice na osnovu ugovora bivše SFRJ i Danske. Spor između Telenora i Poreske uprave je trajao četiri godine. Poreska je prvo 2012. godine utvrdila obavezu da Telenor na nagomilanih 214 miliona eura dobiti, koja je godinama pozajmljivao svom osnivaču, plati porez od 27,2 miliona eura. Ministarstvo finansija početkom prošle godine prihvata da Telenor plati 11 miliona za porez.

Crna Gora nije bila među 76 zemalja i jurisdikcija koje su potpisale ugovor, a iz Ministarstva finansija za „Vijesti“ kažu da će prema Vladi pokrenuti postupak za potpisivanje ugovora.

„Dana 28. juna tekuće godine, preko Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstvu finansija je dostavljeno pismo direktora Centra za poresku politiku i administarciju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Paskala Sent-Amana, kojim poziva Crnu Goru da pokrene proceduru potpisivanja navedenog multilateralnog ugovora. Ministarstvo finansija će prema Vladi pokrenuti postupak za potpisivanje ugovora u skladu sa procedurom za potpisivanje međunarodnih ugovora“, rekli su iz Ministarstva.

Od država bivše Jugoslavije sporazum su potpisale Srbija, Hrvatska i Slovenija. Iz OECD-a su kazali da je još sedam država pokazalo interesovanje da potpišu ugovor.

Inovativna multilateralna konvencija podrazumijeva niz mjera za ažuriranje postojeće mreže bilateralnih poreskih ugovora i smanjenje mogućnosti za izbjegavanje poreza od multinacionalnih preduzeća. Nova konvencija takođe će ojačati odredbe za rješavanje sporova, uključujući obavezujuću arbitražu, čime se smanjuje dvostruko oporezivanje i povećava poreska sigurnost.

Nova konvencija, koja je prvi multilateralni ugovor takve vrste, omogućava transponovanje rezultata iz projekta OECD / G20 BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) u njihove postojeće mreže bilateralnih poreskih ugovora. Razvijen je kroz inkluzivne pregovore koji uključuju više od 100 zemalja i jurisdikcija.

Države na “ izmještanje dobiti” izgube do 240 milijardi godišnje

Usvajanjem Multilateralnog ugovora u skladu sa OECD/G20 BEPS akcionim planom uvode se nova pravila u materiji međunarodnog oporezivanja. Navedeno se odnosi na sprečavanje poreskog planiranja koje iskorišćava praznine i neusaglašenost poreskih propisa, za umanjenje poreske osnovice ili „vještačkoˮ premještanje dobiti u zemlje sa niskom ili nepostojećom poreskom jurisdikcijom - u kojima nema ekonomske aktivnosti uopšte ili u malom obimu.

Plan predstavlja najznačajniju promjenu u materiji prekograničnog oporezivanja u posljednjih nekoliko decenija i s pravom izaziva pažnju svih aktera u tom procesu. Plan podrazumijeva koordiniranu međunarodnu saradnju u borbi protiv zloupotrebe što je od izuzetne važnosti za zauzimanje jedinstvenih stavova na međunarodnom planu kada je u pitanju oporezivanje poslovnih transakcija u inostranstvu.

Iz OECD su saopštili da gubici prihoda po osnovu erozije poreske osnovice i premještanja dobiti (BEPS) konzervativno se procjenjuju na 100 do 240 milijardi dolara godišnje ili od 4-10 odsto prihoda od poreza na dobit.

Svim zainteresovanim zemljama preporučeno je da, u cilju sprečavanja poreske evazije, u svoje nacionalno poresko zakonodavstvo ugrade rješenja iz BEPS akcionog plana.

Bonus video: