Strane banke sve manje ulažu u CG

U prvom kvartalu 2015. ulaganja stranih banaka u Crnu Goru pala su jedan odsto ili 39 miliona dolara, u drugom 1,2 odsto (48 miliona), a u trećem 1,4 odsto ili 55 miliona dolara
1 komentar(a)
Novac, euri
Novac, euri
Ažurirano: 16.08.2016. 18:57h

Strane banke smanjile su u 2015. godini finansiranje u državama centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE), a u Crnoj Gori je zabilježen pad ulaganja od 3,4 odsto BDP-a, pokazalo je novo istraživanje Bečke inicijative.

Istraživanje obuhvata 21 zemlju, a zasnovano je na podacima Banke za međunarodna poravnanja.

U Crnoj Gori je u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježen rast ulaganja od skromnih jedan odsto BDP-a (40 miliona dolara), međutim za cijelu godinu pad iznosi 3,4 odsto BDP-a ili 138 miliona dolara.

U prvom kvartalu 2015. ulaganja stranih banaka u Crnu Goru pala su jedan odsto ili 39 miliona dolara, u drugom 1,2 odsto (48 miliona), a u trećem 1,4 odsto ili 55 miliona dolara.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da se restrukturiranje nastavlja u nekoliko globalnih bankarskih grupacija koje posluju u regiji, iako u manjem obimu nego u 2013. i 2014. godini dok međunarodne banke i dalje preispituju svoje strategije.

“CESEE podružnice i lokalne banke i dalje prijavljuju rastuću potražnju za kreditima, a uslovi odobravanja ostaju uglavnom nepromijenjeni. Regulatorno okruženje, kapital banke (na lokalnom i na nivou grupa) i NPL (na nivou grupe) su glavni faktori koji i dalje negativno utiču na uslove odobravanja kredita”, navodi se u izvještaju.

U četvrtom kvartalu 2015. godini banke koje su obuhvaćene istraživanjem smanjile su izloženost u zemljama regije 0,5 odsto BDP-a. Ako se izuzmu Rusija i Turska, izloženost banaka pala je 0,8 odsto BDP-a.

Bečku inicijativu osnovali su nakon globalne finansijske krize 2008. Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska komisija kako bi u saradnji sa privatnim sektorom spriječili povlačenje stranih banaka iz evropskih ekonomija u nastajanju.

Bonus video: