"Strateški investitori" obećaju kule, a ostave dugove

Iako je mnogima hipoteka upisana prije godinu i po, Opština još ne pokreće mehanizme prinudne naplate...
5 komentar(a)
plac, investicija, Foto: Vuk Lajović
plac, investicija, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.12.2015. 18:22h

Opština Budva stavila je hipoteku na zemlju ruske kompanije Devin, zbog poreskog duga od 54.000 hiljada eura.

Zemljišni kompleks ruske firme nalazi se u Bečićima i prostire se na 9.000 kvadrata.

Time se i Devin pridružio spisku “strateških investitora”, koji su umjesto obećanja o realizaciji ambicioznih investicionih poduhvata, za sobom ostavili dugove za porez.

Osim Devina, na spisku poreskih dužnika su i kompanija San investments, beogradskog biznisemanaStanka Subotića Caneta. Oni duguju gotovo 400.000 eura za neplaćeni porez za zemlju na ostrvu Sveti Nikola.

Tu su i dvije kompanije koje kontroliše Duško Knežević, a koje gazduju zemljišnim kompleksima iznad plaže Mogren i na Komoševini, kao i firma Global investment premijera Mila Đukanović.

Njemu je hipoteka stavljena na 20.000 kvadrata zemlje na Košljunu, zbog duga od 21.665 eura.

Iako je mnogima hipoteka upisana još prije godinu i po, Opština još ne pokreće mehanizme prinudne naplate - oglašavanjem prodaje.

Kompanija Devin iza koje stoji ruski kapital, a koju je osnovala firma Flinton Limited sa Britanskih Djevičanskih ostrva, najavljivala je da će u proljeće 2014. godine da počne sa izgradnjom rezidencijalnog kompleksa na bečićkoj plaži, ali su se naknadno predomislili.

Nakon što su dobili dokumentaciju o urbanističko-tehničkim uslovima i predali zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje građevinske dozvole, odustali su od posla.

Opština i Devin zatim su dugo pregovarali oko ugovora za izmirivanje komunalija, praktično došli do dogovora da ovi plate šest miliona eura, ali potpis nikada nije stavljen na taj dokument.

Predstavnici lokalnih vlasti danima ponavljaju da bi jedna takva finansijska injekcija preporodila Opštinu Budva i pomogla im da riješe nagomilane probleme.

Gradonačelnik Srđa Popović nedavno je kazao da dug nikome neće oprostiti, da će prema svima postupati jednako i da će im takav odnos pomoći da se vrate na “zelenu granu”.

Kompanija Devin je još 2006. na tenderu Pošte Srbije za šest miliona eura kupila odmaralište, u oštroj konkurenciji nekoliko crnogorskih i inostranih firmi.

Na osnovu Detaljnog urbanitičkog plana Bečiči, u dijelu koju obuhvata i parcelu ruske firme, predviđena je izgradnja hotelskog kompleksa i poslovnog, kongresnog i porodičnog dijela bruto građevinske površine 30.064 kvadrata.

Preporučena spratnost tog dijela bečićke rivijere je prizemlje i tri sprata i prizemlje i osam spratova, a maksimalna preporučena spratnost kula je prizemlje plus osam etaža.

Bonus video: