Stručnjaci kritikuju namjeru A2A i Đukanovića: Dati akcije, a ne novac

Akcionari Rudnika treba da dobiju dio akcija EPCG, koja u tom slučaju ne troši novac za akcije Rudnika, smatraju Jeličić i Bojanić
6 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.02.2017. 19:37h

Elektroprivreda bi (EPCG) trebalo da odbije ponudu Aca Đukanovića i A2A i nakon nove procjene preuzme Rudnik uglja, ali da ne troši novac za kupovinu većinskog paketa akcija, već da akcionarima podijeli dio svojih akcija.

Takvo preuzimanje podrazumijevalo bi novu emisiju akcija EPCG, a država ne bi izgubila većinsko vlasništvo i kontrolu u energetskoj kompaniji.

“Da se ja pitam, uradio bih ono što je bila praksa u drugim državama, a to je da se procijene i jedna i druga kompanija, a potom, na bazi te procjene, pripoje jedna drugoj. Akcionari Rudnika bi kroz novu emisiju dobili dio akcija EPCG, a EPCG ne bi u tom slučaju trošila novac za kupovinu akcija”, kazao je “Vijestima” Miroslav Jeličić iz Splita, manjinski akcionar pljevaljskog Rudnika.

Jelićič smatra da bi svakako trebalo integrisati ove dvije kompanije pogotovo ako se zaista želi graditi drugi blok Termoelektrane Pljevlja.

On je istakao da je nezahvalno u ovom trenutku ustanoviti realnu cijenu akcija Rudnika uglja, koji nažalost rudu može prodavati samo EPCG.

“Isto tako nije realna ni trenutna berzanska cijena EPCG od oko tri eura”, dodao je Jeličić.

On napominje da realna vrijednost rudarskih kompanija u svijetu zavisi od zaliha rude kojima raspolaže, njenog kvaliteta, ali i dužine koncesije za ekploataciju.

Skupština akcionara Elektroprivrede usvojila je u utorak odluku o izražavanju zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja nakon što su A2A i Aco Đukanović, akcionari pljevaljske kompanije, 9. januara ove godine ponudili EPCG prodaju 51,69 odsto akcija po cijeni od 6,5 eura.

Menadžment EPCG objaviće tender za izbor savjetnika (konsultanta) koji će provjeriti ponuđenu cijenu.

Odbor direktora EPCG i Skupština EPCG bi konačnu odluku o transakciji trebalo da donesu do 31. marta.

Funkcioner pokreta URA Dejan Mijović kazao je da paket akcija koji upitno na berzi vrijedi desetak miliona eura, A2A i brat bivšeg premijera i lidera DPS-a Mila Đukanovića, nude Elektroprivredi za čak 17 miliona eura.

On ističe da za akcije Rudnika, koje su u proteklih godinu na Montenegroberzi koštale od 2,375 eura do četiri eura, praktično nije bilo interesovanja, dok ih, prije tri mjeseca “nijesu počeli kupovati dobro informisani igrači vlasti, po cijenama nižim od tri eura”.

“Jedan od njih je, očigledno, bio i Aco Đukanović, koji je u međuvremenu povećao svoje akcionarsko učešće u Rudniku sa 11,85 na 12,2 odsto. Čak i pod pretpostavkom da se akcije otkupe po najvećoj ostvarenoj tržišnoj cijeni od četiri eura, kompanija A2A bi (za 39,49 odsto akcija) dobila osam umjesto 13 miliona eura, dok bi Aco Đukanović (za 12,2 odsto akcija) dobio 2.472.680 eura, umjesto predloženih četiri miliona eura”, kazao je Mijović.

Navodi da akcije Rudnika vrijede znatno manje, s obzirom na činjenicu da je to akcionarsko društvo, zbog višegodišnjeg lošeg upravljanja, odavno ispunilo sve uslove za stečaj.

“ Rudnik ima akumulirane gubitke od preko 17 miliona eura, državi duguje preko 15 miliona eura na ime poreza i doprinosa (kao prvi na crnoj listi) i dodatnih 6,38 miliona eura za neplaćenu koncesiju za eksploataciju uglja, dok su kratkoročne obaveze društva za preko 20 miliona eura veće od njegovih obrtnih sredstava”, ističe Mijović.

Dugovi gutaju akcijski kapital Rudnika uglja

Ekonomiski analitičar i dugogodišnji direktor nekadašnje Nex berze Mladen Bojanić kaže za “Vijesti” da se iz posljednjih javnosti dostupnih finansijskih iskaza Rudnika uglja, na dan 31. 12. 2015, može vidjeti da su se akumulirani gubici (17 miliona eura) opasno približili akcijskom kapitalu (21 milion eura), a većinu pasive čine dugoročna rezervisanja i obaveze (16 miliona) i kratkoročna rezervisanja i obaveze (32 miiona). “Dugovi prijete da progutaju akcijski kapital, a dvije trećine pasive su obaveze. Umjesto diskutabilne i po mnogo čemu konfliktne kupovine akcija Rudnika, smatram boljim model restukturiranja spajanjem EPCG i Rudnika, gdje bi EPCG bilo društvo - preuzimalac, a Rudnik preuzeto društvo. Time bi se izbjegao finansijski trošak EPCG, a akcionari Rudnika bi adekvatno svom vlasništvu i na osnovu realne procjene dobili akcije EPCG”, navodi Bojanić. On se, međutim, boji da su u pitanju drugi interesi, pa svaka dalja ekonomska analiza ili predlog neće biti uzeti u razmatranje “kao što je prilikom masovne vaučerske privatizacije dozvoljeno da Rudnik pređe u većinsko privatno vlasništvo”.

Špekulanti na berzi podigli cijenu akcija Rudnika 50 odsto

Od kada su A2A i Đukanović ponudili prodaju akcija Rudnika EPCG 9. januara ove godine, špekulatni na Montenegroberzi upoznati sa njihovim planovima, uz simbolične promete podigli su berzansku cijenu akcija pljevaljske kompanije čak 50 odsto, sa tri na 4,5 eura. Samo juče akcije Rudnika ojačale su 9,38 odsto na 4,5 eura uz promet od oko 6,45 hiljada eura.

Trenutna berzanska cijena ipak je značajno ispod ciljne od 6,5 eura koliko za svoj akcijski kapital dva akcionara traže zajedničkom ponudom. Oni su EPCG ostavili rok od 30 dana da se izjasni, u suprotnom će “naći način da ostvare profit iz svojih udjela u Rudniku”.

Bonus video: