Struja i sirovine drže izvoz

Ukupna vrijednost izvoza u prvom ovogodišnjem mjesecu iznosila je 31,2 miliona eura, dok je uvoz iznosio 138,8 miliona eura uz rast od 10,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine
2020 pregleda 3 komentar(a)
Izvoz drvne sirovine sa stabilnim rastom: (Ilustracija), Foto: Arhiva
Izvoz drvne sirovine sa stabilnim rastom: (Ilustracija), Foto: Arhiva

Crna Gora je u januaru ove godine ostvarila rast izvoza od 7,7 odsto, zahvaljujući većim izvozom rude, aluminijuma, drveta i električne energije, dok je prepolovljen izvoz čelika, farmaceutskih proizvoda i pića.

Ukupna vrijednost izvoza u prvom ovogodišnjem mjesecu iznosila je 31,2 miliona eura, dok je uvoz iznosio 138,8 miliona eura uz rast od 10,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Izvoz električne energije vrijedio je 7,4 miliona eura i bio je za pola miliona veći u odnosu na januar 2019. godine. Uvoz struje je istovremeno smanjen sa 4,6 na 1,7 miliona eura. Izvozu je pogodovao puni rad crnogorskih elektrana, kao i puštanje u rad podvodnog energetskog kabla za Italiju krajem prošle godine.

Drugi izvozni proizvod u januaru su bili obojeni metali (aluminijum), kojih je prodato u vrijenosti od 5,8 miliona eura što je za jedan milion ili 20 odsto više nego u istom mjesecu lani.

Izvoz ruda, prije svega boksita, porastao je sa dva miliona eura u januaru 2019. na ovogodišnjh 4,8 miliona eura. To je rast od 137 odsto.

Četvrti po značaju izvozni proizvod je drvna sirovina. Nje je u januaru izvezeno za dva miliona eura, što je skoro dvaput više nego u istom mjesecu lani. Gotovih proizvoda od drveta izvezeno je za 161 hiljadu, kao i namještaja za 138 hiljada. Uvoz gotovih proizvoda od drveta vrijedio je dva miliona eura, a namještaja za 3,2 miliona. Ovi podaci govore o skoro potpunom uništenju nekada moćne drvoprerade u Crnoj Gori.

Izvoz čelika je prepolovljen sa 2,3 na 1,16 miliona eura. Razlog za ovaj pad su niske cijene čelika na međunarodnim berzama ali i simbolična proizvodnja u nekada jakoj nikšićkoj Željezari.

Izvoz medicinskih i farmaceutskih proizvoda smanjen je sa 1,6 miliona na 878 hiljada eura, a pića sa 691 na 460 hiljada. Zvanični eksport duvanskih proizvoda imao je značajan rast sa 73 hiljade u januaru 2019. na 241 hiljadu.

Crna Gora je najviše izvezla u Srbiju - 7,3 miliona eura, što je četvrtina ukupnog izvoza i za 1,2 miliona više nego u istom mjesecu lani. Po vrijednosti izvoza slijede Slovenija sa 5,7 miliona, Mađarska sa tri miliona, Kina sa dva miliona, Češka sa 1,6 miliona... G. K.

Raste uvoz hrane, nafte i “montažnih zgrada”

Crna Gora je u januaru uvezla hrane za 25,3 miliona eura, što je za tri miliona eura više nego u istom mjesecu prošle godine. Istovremeno izvoz hrane je iznosio 1,7 miliona eura i bio je za veći za 400 hiljada.

Uvoz nafte i njenih derivata povećan je sa devet na 12,3 miliona eura, čelika i željeza sa 3,4 na 4,1 milion, a obojenih metala sa pet na 6,8 miliona.

Uvoz drumskih vozila smanje je sa 9,6 na 8,3 miliona, dok je električnih mašina i opreme povećan sa 6,2 na 6,8 miliona eura.

Uvoz u kategoriji koja se u statističkim knjigama zove “montažne zgrade i sanitarni uređaji” povećan je sa 871 hiljada na 4,3 miliona eura.

Najviše rove uvezeno je iz Srbije za 21,4 miliona, zatim slijede Kina sa 14,7 miliona, Njemačka sa 12,8 miliona, Turska sa 10 miliona eura...

Bonus video: