Struja jeftinija, ali samo u januaru

Amandman SDP-a je samo odložio konačnu cijenu jer će Vlada uredbom povećati naknadu za “bliske ljude” vlasnike elektrana
76 pregleda 4 komentar(a)
Struja, računi za struju, epcg, cijena struje, Foto: Luka Zeković
Struja, računi za struju, epcg, cijena struje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.12.2016. 06:43h

Cijena električne energije za domaćinstva u Crnoj Gori trebala bi da bude niža za 4,7 odsto tokom januara naredne godine zahvaljujući amandmanima na Zakon o energetici usvojen od prije skoro godinu, ali će računi za struju biti uvećani vrlo brzo nakon toga jer Vlada i Ministarstvo ekonomije krajem januara posebnom uredbom treba da definišu novu naknadu na računima za struju zbog podsticaja razvoja energetike iz obnovljivih izvora.

“Cijena za domaćinstva manja će biti za 4,7 odsto i prevashodno zahvaljujući amandmanima na Zakon (član 249) SDP-a pred prošlu Novu godinu, koji su spriječili programirani rast od 6 i 7 odsto godišnje u naredne tri godine jer smo cijenu energije vezali za njeno kretanje na berzi”, rečeno je “Vijestima” juče nezvanično iz SDP-a.

Prema kalkulacijama Regulatorne asgencije za energetiku (RAE) cijena koju će ponuditi snabdjevač nakon 1. januara 2017. godine je Zakonom ograničena, a gornja granica za 2017. iznosiće 37,9905 €/Мwh, što je za oko 1,1 odsto više u odnosu na ovogodišnju, koja je iznosila oko 37,57 €/Мwh.

Ubrzo nakon toga na povećanje mjesečnih troškova građana uticaće naknada za podsticanje obnovljivih izvora električne energije. Elektroprivreda je, naime, obavezna da otkupljuje struju iz malih elektrana i budućih vjetroelektrana, a trošak plaćaju svi potrošači po osnovu posebne stavke na računima za struju. Vlasnici malih elektrana u Crnoj Gori većinom osobe blisko povezane sa vlašću poput sina bivšeg premijera Blaža Đukanovića, kuma bišeg biznismena Vuka Rajkovića, brata od ujaka Milovana Maksimovića i biznismena Olega Obradovića, Ranka Ubovića itd.

Iz SDP-a napominju da su posebno pitanje obnovljivi izvori i podsticaj, ali i da je SDP “isto ograničio amandmanom da se obustave svi podsticaji nakon postizanja nacionalnog cilja od 33 odsto obnovljive energije u ukupnoj”.

“Da nijesmo ovo uradili nastali bi dalji stravični udari na cijene i tarife, i ukupne troškove za čitavu privredu koji bi je doveli u lošu situaciju, a građane u još težu ekonomsku situaciju. Iako smo to smanjili, podići će cijenu primjena vladine uredbe (januar ili proljeće) i pokretanjem malih HE i Krnova, zato što je Vlada već dala koncesije 'bliskim ljudima'”, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije.

Bonus video: