Struja za građane biće jeftinija za 2,2 odsto

Sadašnja cijena za domaćinstva iznosi tačno 7,39 centi, a za malu privredu 10,7 i 10,9 centi, zavisno od vrste potrošača.
88 pregleda 0 komentar(a)
regulatorna agencija, Foto: Savo Prelević
regulatorna agencija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.03.2011. 16:54h

Struja za domaćinstva biće jeftinija od aprila oko 2,2 odsto i koštaće 7,22 centa po kilovat-satu, koliko će plaćati i mala i srednja preduzeća, za koja je značajno pala cijena, potvrdili su iz Regulatorne agencije za energetiku nedavnu informaciju “Vijesti”.

Elektroprivreda je dostavila RAE tabelu sa cijenama, a a regulator usvaja konačnu odluku o cijenama koje če se primjenjivati od 1. aprila ove do 31. marta naredne godine.

Prema informacijama portala Vijesti, neće biti poskupljenja ni za ostale potrošače.

Cijena za građane sa jednotarifnim brojilima, kojih je svega oko pet odsto, trebalo bi bude niža oko šest odsto sa osam na 7,5 centi po utrošenom kilovat-satu energije.

Sadašnja cijena za domaćinstva iznosi tačno 7,39 centi, a za malu privredu 10,7 i 10,9 centi, zavisno od vrste potrošača. U toj kategoriji su i škole, bolnice, pekare, mljekare, kafići, uslužne djelatnosti...

Direktor RAE Dragoljub Drašković je potvrdio da je prosječno pojeftinjenje za preduzeća oko 30 odsto i nepuna tri odsto za domaćinstva, čime će biti ispunjena obaveza da se izjednače cijene za te potrošače.

Odbor Regulatorne agencije održaće sjednicu na kojoj će detaljno razmotriti da li se tabele koje je sačinila EPCG podudaraju sa godišnjim ukupnim prihodom, koji je dozvoljen da energetska preduzeća naplate preko računa za struja.

"Ako cijene budu usklađene sa odobrenim prihodom, odobrićemo ih. U slučaju da primijetimo odstupanja, vratićemo ih javnom snabdijevaču na doradu", rekao je Drašković.

Ukoliko predstavnici Elektroprivrede ne bi korekcije izvršili kako treba, RAE je zadužen da usvoji cijene koje odražavaju odobrene troškove.

Agencija je odobrila EPCG i Elektroprenosu da naplate 220 miliona eura prihoda od potrošača i drastično je manji od zahtijevanog, kojim je tražen značajan rast cijena, posebno kod domaćinstava - oko 79 odsto.

Aprilski računi, koji pristižu za naplatu do sredine maja, biće oslobođeni dijela gubitaka u distributivnim mrežama, preko kojih je potrošačima neustvano naplaćivana “nečija” krađa struje, greške u očitanoj potrošnji...

Bonus video: