Struje nema na tržištu, kupovali po trostrukoj cijeni

Termoelektrana je u nedjelju isporučila 4,6 miliona kilovat sati, odnosno skoro 50 odsto potrošnje u CG
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2012. 18:03h

Zbog problema u prenosnoj mreži, na 400 kV dalekovodu, jutros je došlo do ispada TE Pljevlja iz elektroenergetskog sistema.

Direktor TE Pljevlja Luka Jovanović rekao je da se radi na uspostavljanju kontrole na svim parametrima termoelektrane.

"Pošto je to proces koji traje u principu oko dva dana...sa ciljem da se do kraja sjutrašnjeg dana vratimo na mrežu", rekao je Jovanović.

Srđan Kovačević predsjednik Obora direktora EPCG rekao je da nema više gdje da se kupi struja

"Imamo dovoljne količine uglja", rekao je.

Iz EPCG su ranije rekli da očekuju da će Termoelektrana biti u pogonu sjutra (utorak) u poslijepodnevnim satima.

"U međuvremenu, EPCG koristi i onako male rezerve sopstvenih proizvodnih kapaciteta i održava elektroenergetski sistem stabilnim", saopštili su.

Srđan Kovačević predsjednik Obora direktora EPCG rekao je da nema više gdje da se kupi struja.

"Sve što smo našli na tržištu smo kupili, prosječna cijena je 150 eura po megavat satu, ili tri puta veća od normale", rekao je. "Električne energije imamo do narednog ponedjeljka."

Rudari za rekord

EPCG je saopštila da ulaže vanredne napore da obezbijedi uredno snabdijevanje električnom energijom

"Dosadašnje uštede u ovakvoj situaciji nisu dovoljne, zato i dalje pozivamo privredna društva, lokalne samouprave i građane da maksimalno vrše uštede i pridržavaju se preporuka za štednju el. energije", saopštili su iz EPCG.

Termoelektrana je u nedjelju isporučila 4,6 miliona kilovat sati, odnosno skoro 50 odsto potrošnje u CG. Rudari su pod teškim uslovima posljednjih dana isporučili rekordne količine uglja.

Gasite bilborde i izloge!

"Na području svih opština u Crnoj Gori redukcija javne rasvjete sinoć (nedjelja) je bila preko 90 odsto. Apelujemo na privredne subjekte da redukuju i dekorativnu rasvjetu (izlozi, svijetleće reklame, bilborde, citylights, prilaznu rasvjetu i sl.)", saopšteno je.

Naredni dani biće najbolji pokazatelj efikasnosti mjera štednje. Stanje u regionu je i dalje kritično, jer su pojedine države regiona zabranile izvoz električne energije, što je dovelo do nestašice na medjunarodnom tržištu.

EPCG je saopštila da ulaže vanredne napore da obezbijedi uredno snabdijevanje električnom energijom u ovoj složenoj i teškoj situaciji.

Galerija

Bonus video: