Stvoreni uslovi za izdavanje dozvole za rad TE Pljevlja

Saglasnost Vlade bila je jedan od potrebnih uslova za izdavanje te dozvole
114 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
TE Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.10.2017. 15:56h

Vlada je danas usvojila Informaciju o primjeni odluka Savjeta ministara Energetske zajednice u odnosu na primjenu Zakona o integrisanom sprječavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, kojom se omogućava da se Termoelektrani (TE) Pljevlja izda integrisana dozvola za rad.

Saglasnost Vlade bila je jedan od potrebnih uslova za izdavanje te dozvole.

“Agenciji za zaštitu životne sredine obezbijeđeni su svi potrebni uslovi da Elektroprivredi (EPCG) izda integrisanu dozvolu za rad, koja reguliše rad TE narednih šest godina”, navodi se u Informaciji.

Savjet ministara energetske zajednice, u skladu sa odlukom o implementaciji Direktive 2001/80/EC, odobrio je u oktobru prošle godine za TE Pljevlja zahtjev za OPT – OUT režim rada, koji podrazumijeva rad termoelektrane sa postojećim emisijama u vazduh pod uslovom da postrojenje od 1. januara naredne godine do 31. decembra 2023. godine radi sa ograničenjem broja radnih sati, odnosno da utroši 20 hiljada sati u tom periodu.

“U skladu sa tom odlukom, postojeća postrojenja velikih ložišta TE Pljevlja, koja su počela da rade prije 1. jula 1992. godine, mogu biti izuzeta od ograničenja vrijednosti emisija ukoliko operater postrojenja dostavi Sekretarijatu Energetske zajednice Deklaraciju o režimu rada TE Pljevlja. EPCG je preko Ministarstva ekonomije dostavila Sekretarijatu Deklaraciju kojom se opredijelila za OPT-OUT režim rada”, objašnjeno je u Informaciji.

U skladu sa zakonom, rok za pribavljanje integrisane dozvole je 1. januar naredne godine i EPCG, odnosno TE Pljevlja su u zakonski predviđenom roku dostavili Agenciji za zaštitu životne sredine zahtjev za dobijanje integrisane dozvole.

U narednom periodu, kako se navodi u Informaciji, Ministarstvo ekonomije će u saradnji sa operaterima postrojenja i drugim nadležnim organima, uz konsultacije sa Sekretarijatom Energetske zajednice posebno voditi računa o načinu prenošenja odluke u skladu sa Direktivom 2010/75/EU, a naročito u kontekstu tretiranja prvog bloka TE Pljevlja, nakon realizacije projekta ekološke rekonstrukcije, kao postojećeg postrojenja.

"Takođe, u narednom periodu je potrebno da u komunikaciji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine tokom izrade nove zakonske regulative, koja se odnosi na granične vrijednosti emisija i imisija, sagledamo i optimalne rokove primjene novousvojenih graničnih vrijednosti emisija u Crnoj Gori", zaključuje se u dokumentu.

Bonus video: