Sud sada presudio u korist Eurofonda

Prva banka Aca Đukanovića već uputila žalbu Apelacionom sudu na presudu Privrednog
0 komentar(a)
Vesko Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vesko Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.05.2014. 20:09h

Privredni sud odbio je tužbeni zahtjev Prve banke protiv Eurofonda. Banka je tražila da Eurofond prema protokolu iz 2009. godine zaključi ugovor o kreditu i ugovor o kupoprodaji nepokretnosti i na taj način počne vraćati kredite za nekoliko fizičkih lica kojima je fond bio žiran.

Iz izvora bliskih Prvoj banci potvrđeno je juče “Vijestima” da su već uputili žalbu Apelacionom sudu na ovu presudu.

Obnovljena rasprava u ovom sporu okončana je prije mjesec i po. Sredinom prošle godine u istom sporu Privredni sud je prvo presudio u korist Prve banke, ali je Apelacioni sud zbog nejasne presude i utvrđenih nezakonitosti, poništio tu presudu i obavezao prvostepeni sud da ponovo odlučuje.

Prva banka, čiji je najveći vlasnik premijerov brat Aco Đukanović, tužbom je teretila Eurofond, koji su godinama kontrolisali ljudi povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem, zbog neispunjenja protokola od 2. septembra 2009. Njime je, naime, predviđeno vraćanje kredita za više fizičkih lica kojima je taj fond bio žirant.

Problem je nastao jer Eurofond nije potpisao Ugovor o kreditu u iznosu od 4,1 milion, na koji insistirala Prva banka. Na taj način Eurofond je trebalo da izmiri kredite za Veselina Barovića, Miloša Drizića i Rajka Mihovića, koji su se zadužili u Prvoj banci, kupili plac u Štoju, ali kredit u iznosu od 5,68 miliona eura nijesu vratili.

Advokat Eurofonda Milan Vujošević kazao je tokom postupka da protokol ne može imati snagu predugovora u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Spor između Eurofonda i Prve banke počeo je prethodno u Osnovnom sudu koji je usvojio tužbeni zahtjev fonda i naložio banci da zajedno sa kamatama Eurofondu vrati 1,8 miliona eura. Eurofond je tužio Prvu banku tvrdeći da im je sa računa nezakonito skinula 1,56 miliona eura kojim su namjeravali da plate porez. Viši sud još nije donio odluku na žalbu Prve banke na prvostepenu odluku ovog suda.

Bonus video: