Sudbina kompleksa u Komoševini: Sve otišlo Prvoj, pa Meši Kolareviću

Oglas i dalje aktivan, iako je Prva banka zaključila kupoprodajni ugovor sa kompanijom Mehmeda-Meše Kolarevića
59 pregleda 3 komentar(a)
Komoševina, Foto: Vuk Lajović
Komoševina, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.04.2015. 19:54h

Brojne opštinske parcele i atraktivni kompleksi na samoj pjeni od mora, koje su prodavane u vrijeme investicionog buma od 2005. do 2009. godine, uglavnom su završile u rukama banaka, jer na njima nijesu relizovane zamisli domaćih biznismena. Jedna od takvih je i ona u naselju Komoševina, koja je na kraju završila u vlasništvu Prve banke.

Atraktivni zemljišni kompleks od gotovo 5.595 kvadrata na vidikovcu iznad Budve, u naselju Komoševina, koju je Prva banka krajem 2013. prodala podgoričkoj kompaniji „14. septembar“, biznismena Mehmeda-Meše Kolarevića, nekada je bila u vlasništvu Opštine.

Prodaju aminovala Skupština opštine

Kompleks, sa koga se pruža prelijepi pogled na cijelu budvansku školjku, nekih 300 metara vazdušne linije od Staroga grada, prodat je na javnoj licitaciji, krajem oktobra sada već daleke 2006. tada jednom od vodećih građevinskih preduzetnika D. M.

Prije nego što je raspisan oglas da se zemljište prodaje, D. M. se obratio zahtjevom Opštini da je zainteresovan za kupovinu, a cijeli postupak je aminovala Skupština opštine, u kojoj je odborničku većinu imala koalicija DPS-SDP.

Uvidom u dokumentaciju, koja je dostavljena „Vijestima“, javno nadmetanje održano je u maloj sali Skupštine opštine, a cijeli postupak je vodila komisija koju je imenovao tadašnji predsjednik Opštine Rajko Kuljača.

Nakon tri licitaciona kruga, D. M. je ponudio najveću cijenu u odnosu na još dva zainteresovana ponuđača, koja su se prijavila na javnom nadmetanju.

Kako stoji u dokumentu, sa početne cijene od 66 eura po kvadratu koliko je ponuđeno u prvom licitacionom krugu, na kraju je zemljište dostiglo cijenu 73 eura po kvadratu, odnosno atraktivna opštinska parcela prodata je za 408.508 eura, koliko je ponudio prvorangirani D. M.

Investitor ubrzo započinje i izgradnju na zemljištu, prethodno uzevši kredit od Prve banke od 2,2 miliona eura, ali usljed velike krize cijeli posao staje, a iskopano brdo, i ugrubo započeti temelji za kompleks apartmana za tržište, nikada nije završen.

Prva banka, čiji je jedna od akcionara premijerov brat Aco Đukanović, je godinama unazad na svome zvaničnom sajtu oglašavala prodaju pomenutnog zemljišnog kompleksa. Interesantno je da je oglas i dalje aktivan, iako je krajem 2013. Prva banka zaključila kupoprodajni ugovor sa kompanijom Kolarevića.

Kolarevićeva firma jedna je od onih koja je u protekloj deceniji izgradila više stambenih objekata u Petrovcu i Budvi i jedna je od vodećih u tom poslu u metropoli turizma.

Prva banka: Riječ je o strmom terenu

Kako se navodi na sajtu Prve banke, zemljište se nalazi se u budvanskom naselju Komoševina.

“Riječ je o strmom terenu. Zemljište je na udaljenosti od oko 300 metara od mora. Sa lokacije se pruža odličan pogled i prema moru i prema Budvi. Zemljište je komunalno opremljeno, sa obezbijeđenim prilazom i prostorima za parkiranje. Na dijelu lokacije prije nekoliko godina je otpočeta izradnja objekta. Do tada su izvedeni dijelom grubi građevinski radovi. Od dijela predmetne parcele formirane su tri urbanističke parcele, prve od 739 kvadrata na kojoj je planirana izgradnja objekta, na drugoj parceli od 755 kvadrata planom je predviđena izgradnja objekata od 945 kvadrata i na trećoj parceli od 1.031 kvadrata planom je ucrtan obejekat od 945 kvadrata”, navodi se još na sajtu Prve banke.

Istog dana kada je Kolarević zaključio kuprodajni ugovor sa Prvom bankom oko parcele na Komoševini, zaključen je kuprodajni ugovor za još jednu zemljišnu parcelu, i to na zaobilaznici sa desne strane neposredno uz Jadransku magistralu preko puta nove zgrade Akademije znanja. Parcela od 2.681 kvadrata, koju je takođe banka uzela vlasniku zbog nevraćenog kredita prodata je podgoričkoj firmi.

Opština zaradila 25 miliona eura

Opština Budva je u periodu od 2005. do 2009. donijela ukupno 27 odluka o prodaji nepokretnosti, među kojima je bilo i onih za velike zemljišne komplekse, od čega je ukupno inkasirala gotovo 25 miliona eura.

I dok su se u proteklih par godina prodaje nepokretnosti uglavnom izjalovile, dotle je u zlatno doba „investicione groznice“ od 2005. do 2007. Opština je uspjela da proda velike zemljišne parcele, ostvarajući milionske prilive u budžet, ali, nažalost, ni na jednoj lokaciji koja je prodata nijesu izgrađeni hotelski niti drugi kapaciteti. To je i bilo obrazloženje lokalne vlasti zbog čega se odlučila da nekom biznismenu proda imovinu.

Bonus video: