Sudiće se za korupciju i u Crnoj Gori

U pokušaju da dokažu da „Vijesti" prave konstrukciju, poštovani advokati pogrešno tumače odluku sudije Okružnog suda Ričarda Salivena
64 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 14:34h

Zastupnici advokatice Ane Kolarević u odgovoru na tekst pokušavaju da dokažu nedokazivo: da se Okružni sud u Njujorku više uopšte ne bavi slučajem koruptivne šeme kojom su, prema tvrdnjama iz tužbe američke Komisije za hartije od vrijednosti i berzu SAD, tri bivša direktora podmitila više predstavnika crnogorske Vlade, uključujući i „sestru najvišeg vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom".

U pokušaju da dokažu da „Vijesti" prave konstrukciju, poštovani advokati pogrešno tumače odluku sudije Okružnog suda Ričarda Salivena od 8. februara, kojom nije, kako oni tvrde, odlučeno da se Crna Gora više ne pominje u postupku, već se odbacuje zahtjev optuženih da se Sud, između ostalog, proglasi nenadležan po tužbi Komisije.

Advokati Ane Kolarević: Sud u Njujorku se bavi Makedonijom >>>

Citat iz Salivenove odluke, koji advokati Kolarićeve ističu kao „dokaz" da se sud neće baviti slučajem korupcije u Crnoj Gori, odnosi se isključivo na odlučivanje po zahtjevu da se tužba Komisije odbaci. To govori i posljednja rečenica u dijelu odluke koju advokati citiraju, a koja kaže da se „za svrhe rješavanja po ovom zahtjevu, dolje navedene činjenice gotovo se u cjelosti odnose na navodnu šemu okrivljenih u Makedoniji", a na sugestiju Komisije kao tužioca.

Da li advokati zaista to ne znaju ili svjesno manipulišu sudskom odlukom kako bi odbranili svog klijenta, ostavljamo javnosti da procijeni, ali je indikativno da oni u svom reagovanju ne preciziraju da se odluka Salivena odnosi na zahtjev mađarskih državljana da se tužba odbaci.

„Vijesti" su zahvalne advokatima što su poslali kopiju odluke sudije Salivena od 8. februara, ali je to bilo nepotrebno, jer su nam je iz Okružnog suda i Komisije za hartije od vrijednosti sami proslijedili istog dana kada je donijeta. Da bismo otklonili svaku sumnju i izbjegli grešku, odmah smo kontaktirali Sud sa konkretnim pitanjem da li dio odluke sudije znači izuzimanje crnogorskog slučaja iz daljeg sudskog postupka i dobili vrlo jasan odgovor iz PR službe Suda: „Ne. To znači da je prilikom odlučivanja o zahtjevu za odbijanje tužbe. Sud uzeo u obzir navodnu makedonsku (korupcionu) šemu." O ovome postoji i pisani trag.

Kontaktirali smo i Komisiju za hartije od vrijednosti i berzu SAD, sa pitanjem da lije odlukom sudije Salivena u potpunosti prihvaćena tužba Komisije, podnijeta krajem 2011. godine i u kojoj je detaljno opisano kako su bivši direktori Mađar Telekoma korumpirali crnogorske i makedonske političare.

Odgovor je bio potvrdan. „Vijesti" nemaju razloga da ne vjeruju Okružnom sudu i Komisiji, baš kao što ni te institucije nemaju potrebu da medijima, posebno stranim, daju netačne informacije. Stoga su potpuno neutemeljene tvrdnje advokata da „Vijesti" prave konstrukciju da bi njihovu klijenticu, gospođu Kolarević, „stavili u kriminogeni kontekst i na taj način narušili njenu čast i ugled".

Galerija

Bonus video: