Sudije sad moraju da podnese izvještaje kome daju stečajeve

Od 223 stečajna upravnika sa spiska Ministarstva pravde za 2018.godinu, više od polovine, njih 114, nisu dobili nijedan predmet u radu, o čemu su “Vijesti” ranije detaljno izvještavale
2028 pregleda 0 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević

U Privrednom sudu je, nakon ljetošnjeg sastanka predsjednika svih crnogorskih sudova, zaživjela praksa da svih šest stečajnih sudija moraju predsjedniku ovog suda Blažu Jovaniću, koji je takođe stečajni sudija, da podnose mjesečni izvještaj o tome kojim upravnicima dodjeljuju u rad stečajne postupke i zašto.

„Vijesti“ saznaju da sa tom statistikom Privrednog suda mora biti upoznat i Vrhovni sud, odnosno njegova predsjednica Vesna Medenica, jer ova sudska instanca kontroliše rad nižih po hijerarhiji sudova.

Sve do početka 2019, kada je Poreska uprava najavila pokretanje oko 1.000 novih stečajnih postupaka uz cijenu od svega 200 eura po predmetu, sudije su dodjeljivale u rad stečajne postupke uglavnom istom krugu upravnika.

Od 223 stečajna upravnika sa spiska Ministarstva pravde za 2018. godinu, više od polovine - njih 114, nisu dobili nijedan predmet u rad, o čemu su “Vijesti” ranije izvještavale.

Stečajni postupci u kompanijama sa najvrednijom imovinom i danas su rezervisani za desetak stečajnih upravnika čija imena se godinama ponavljaju u najvrednijim predmetima.

Komora stečajnih upravnika Crne Gore prošle godine je, tokom javne rasprave o novom Zakonu o stečaju, predložila da se uvede red prilikom dodjele stečajnih postupaka upravnicima.

„Kao Komora uvidjeli smo određene nedostatke zbog čega smo ranije ove izmjene i predložili“, saopštio je predsjednik Komore Milan Kastratović.

Novi zakon o stečaju još nije usvojen u Skupštini Crne Gore, iako su predstavnici izvršne vlasti najavljivali da će se to desiti u prvoj polovini ove godine.

Naknada za stečejave povećana na 400 eura

Od septembra ove godine, saznaju „Vijesti“, udvostručena je cijena angažovanim stečajnim upravnicima, za pokretanje stečajnih postupaka, koje inicira Poreska uprava, sa 200 na 400 eura.

Iako su iz PU za 2019. godinu najavljivali pokretanje oko 1.000 novih stečajnih postupaka kod dugogodišnjih poreskih dužnika, očekuje se da ta brojka bude manja.

Bonus video: