Sudskoj administraciji najniže zarade

Sudska administracija je u Vladinom Predlogu zakona o zaradama u javnom sektoru svrstana u najniži platni razred “D” sa koeficijentom od 4,1. Šef kabineta u Skupštini ima koeficijent predsjednika Višeg suda
226 pregleda 7 komentar(a)
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2015. 07:40h

U Sindikalnoj organizaciji zaposlenih u Osnovnom sudu Podgorica nezadovoljni su što je sudska administracija u Predlogu zakona o zaradama u javnom sektoru svrstana u najniži platni razred “D” sa koeficijentom od 4,1.

“Pri tom niko nije pomenuo opterećenost sudske administracije koja broji na hiljade tužbi, zahtjeva, predloga, prijava... užasne uslove za rad, podstanarski život”, navodi se u saopštenju dostavljenom “Vijestima” koje je potpisao predsjednik te sindikalne organizacije, Dejan Đukić.

Množenjem tog koeficijenta sa njegovom obračunskom vrijednošću od 63 eura dobija se osnovna zarada za sudsku administraciju od 258,3 eura.

Iz Sindikalne organizacije kažu da je sudska administracija lanac koji, ako se u samo jednom dijelu prekine, ima za rezultat onesposobljavanje rada sudije i da je razlika između sudije i administracije skoro pet prema jedan u isplati zarada.

“Predloženim zakonom nigdje nije naveden sekretar suda, upravitelj sudskih pisarnica, savjetnik Osnovnog suda u odnosu na savjetnika Vrhovnog suda, referenti”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da niko nije pomenuo da šef kabineta u Skupštini ima koeficijent predsjednika Višeg suda, da je svaki sudija Osnovnog suda u Podgorici zadužen za 450 predmeta na godišnjem nivou, a da se gradonačelnici opština svrstavaju u koeficijente shodno brojnosti stanovništva opština.

“U ovom slučaju bi bila čista logika da se i sudovi na isti način svrstavaju. Opterećenost sudova se lako može utvrditi sa zvaničnog sajta pravosuđa što govori u prilog sudijama i administraciji u Osnovnom sudu u Podgorici”, naveli su iz Sindikalne organizacije.

Predlogom zakona predviđeno je da preko 800 državnih funkcionera dobije veće zarade i pravo da dvije godine po prestanku funkcije primaju platu u visini one koju su imali u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije.

Predlogom je Vlada povećala koeficijente za obračun osnovnih zarada, dok je odlučila da smanjuje na poziciji troškova za rad savjeta, radnih tijela, komisija, upravnih odbora.

Ta rješenja neće “pogoditi” visoke državne zvaničnike i njihove najbliže saradnike pošto su im uvećani koeficijenti za obračun zarada pa će im se ono što su primali kroz naknade u raznim tijelima “preliti” na osnovnu zaradu.

Sa druge strane, novi način obračuna zarada pogađa najbrojniji dio administracije kojima je rad u komisijama i drugim tijelima značio dodatni prihod na niske zarade.

Najveći dio državne administracije prima plate niže od 400 eura.

Odbor za ekonomiju dobio mnogo primjedbi na zakon

Iako je bilo najavljeno, Predlog zakona o zaradama nije upućen Skupštini sa Predlogom budžeta za narednu godinu zato što nije prošao Socijalni savjet, a izazvao je veliko nezadovoljstvo u brojnim državnim organima koji šalju dopise Vladi i Skupštini.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je “Vijestima” da su tom tijelu stigli dopisi od Vijeća za prekršaje, ombudsmana, sudija Crne Gore.

“U najavi su dodatni dopisi. Veliki broj primjedbi ukazuje da predlog sadrži problematična rješenja i pitanje je kada će doći do Skupštine”, rekao je Damjanović.

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je da se predlog neće povlačiti iz procedure, dok je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević najavila da će se založiti za rješenje da funkcioneri primaju plate samo šest mjeseci po prestanku funkcije.

Bonus video: