Šumarstvo i drvna indusrija izmješteni u Ministarsvo poljoprivrede

U drvnoj industriji u Crnoj Gori trenutno ima oko 150 preduzeća, odnosno preduzetnika i registrovanih malih firmi, koje se uglavnom bave primarnom proizvodnjom
85 pregleda 2 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.10.2013. 14:29h

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o objedinjavanju nadležnosti u oblasti šumarstva i drvne industrije u resor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, saopštio je da su te aktivnosti do sada bile u nadležnosti njegovog i Ministarstva ekonomije.

On je podsjetio da u drvnoj industriji u Crnoj Gori trenutno ima oko 150 preduzeća, odnosno preduzetnika i registrovanih malih firmi, koje se uglavnom bave primarnom proizvodnjom.

„Procjenjujemo da je njihovo učešće u ukupnoj industrijskoj proizvodnji Crne Gore oko 1,6 odsto, a ako govorimo o njihovom doprinosu društvenoim proizvodu to iznosi oko 0,16 odsto“, precizirao je Ivanović.

Najviše preduzeća se, kako je naveo, bavi samo preradom drveta, a nakon toga slijede mali i srednji pogoni za preradu.

„Ukupna količina industrijske i tehničke oblovine koja se prerađuje iznosi između 200 i 250 hiljada kubnih metara. Najveći problem je što se dominantno iz Crne Gore izvozi oblovina, a imamo veoma malo preduzeća koja se bave daljom preradom drveta, odnosno imamo sirovinski sastav, ali nemamo kvalitetnu preradu“, smatra Ivanović.

Prema njegovim riječima, postoji dovoljno resursa prema kojima je Vlada odlučila da se malo drugačije odnese.

„Procijenili smo da je dobro koncentrisati obje nadležnosti u jednom resoru, odnosno objediniti i strategije razvoja drvoprerađivačke industrije i šumarstva u jedan dokument“, zaključio je Ivanović.

Bonus video: