Suvlasnici Marine - SIA Multikapitals traže novu šansu, a ne bi tužili za raskid

Oni se žale na bivšeg partnera u konzorcijumu preko kojeg su došli do barske firme
72 pregleda 0 komentar(a)
Barska marina, Foto: Anto Baković
Barska marina, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 19.09.2013. 20:00h

Vlasnici 27 odsto akcija Marine Bar SIA Multikapitals smatraju da su neopravdano izostavljeni sa sjednice skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, koja je u ponedjeljak raspravljala o toj privatizaciji.

Ova kompanija bila je sa letonskom Latvljas Krajbankom član konzorcijuma koji je privatizovao barsku kompaniju i postao većinski vlasnik.

U saopštenju koje je dostavljeno "Vijestima", a koje je potpisao njihov predstavnik Eduard Rubčinski, navedeno je da su se usvajanjem studije lokacije u maju ove godine, tri i po godine nakon privatizacije, tek stekli uslovi za početak investicije u Marini, i da bi oni, zato što kasne sa ulaganjem, pristali da se investicioni proces iz ugovora skrati. Ukoliko bi država odlučila da raskine ugovor, kako navode, ne bi podnosili nikakve tužbe ili predloge za aktiviranje arbitražnih sporova.

Kako je rečeno, činjenica je da zbog stečaja i likvidacije Latvijas Krajbanka ne može da ispuni ugovorene investicione obaveze što ne znači da to ne može da uradi drugi član konzorcijuma, sam ili udružen sa renomiranim, profilnim i potentnim investitorom.

“Ovu incijativu sa predlogom za rješavanje aktualne situacije u Marina Bar, nakon izvjesnosti o bankrotstvu Krajbanke, kompanija SIA Multikapitals upućivala je nadležnim državnim organima Crne Gore, za sada bez adekvatne reakcije. Naravno, SIA Multikapitals je svjesna odsustva svog prava na punu autonomnost pri izboru partnera i u koncipiranju novog konzorcijuma, pa je spremna da u tom procesu aktivno i odlučujuće učestvuju nadležni organi Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Umjesto toga, kako je rečeno, državni organi Crne Gore su zatrpani pojačanom inicijativom i pritiskom stečajnog upravnika banke ultimativno zahtijevajući saglasnost Vlade kojim bi im se odobrila prodaja svih 54,34 odsto akcijskog kapitala i to na aukciji koja bi se održala u Rigi, Letonija, gdje bi se prodalo i njihovih 27,17 odsto.

Rubčinski navodi da bi Vlada Crne Gore, ukoliko bi dala saglasnost na ovakvu transakciju, postala saučesnik u nezakonitom poslu.

Onu su uputili "oštar protest” zato što nijesu pozvani na sjednicu, iako su aktivni i ravnopravni vlasnici dijela većinskog paketa akcija.

“Umjesto toga, Komisiji se lažno predstavio predstavnik KPMG - stečajni upravnik Krajbanke, tvrdnjom o vlasništvu čitavog privatizovanog, većinskog paketa akcija Marine Bar i, ako smo dobro razumjeli, iznosio predloge za nastavak ugovora suprotno nacionalnim i imovinskim interesima Crne Gore, suprotno interesima kompanije i drugog člana konzorcijuma, SIA Multikapitals”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: