Suvlasnik "Albone" za propast firme okrivio crnogorski režim

Lučić naveo da režimu smeta jer je 20 godina stalni kritičar loših odluka Vlade, jer je na prošlim izborima podržavao Demokratski front
584 pregleda 48 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2013. 21:14h

Suvlasnik Albone Radenko Lučić je za propast ove firme okrivio crnogorski režim koji ga navodno proganja već 20 godina, kao i ministra finansija Radoja Žugića, direktore Poreske uprave Milana Lakićevića, Uprave za ispekcijske poslove Božidara Vuksanovića, Sosijete ženeral banku i većinskog vlasnika Davita Arutunjanija. On je najavio da će podnijeti tužbu protiv države Crne Gore i za nanijetu štetu tražiti obeštećenje od milion eura.

Lučić je optužio Žugića, Lakićevića i Vuksanovića da su, organizovali kampanju protiv Albone, šaljući 60 kontrola za 10 dana „koliko Voli i Laković nisu imali od osnivanja“ i inspektore voljne da piše nelegalne zapisnike i rješenja o zabrani rada, na koje je kompanija izjavila žalbu.

Radoje Žugić

On je kazao i da je finansijska inspekcija kontrolisala firmu šest mjeseci, iako takve kontrole mogu da traju do dva a najviše tri mjeseca, i da nijesu otkrili ništa pa su izmislili prekršaj o prijavi PDV-a.

Lučić je naveo da režimu smeta jer je 20 godina stalni kritičar loših odluka Vlade, jer je na prošlim izborima podržavao Demokratski front, zbog toga što je, kako su mu rekli, u firmi zapošljavao „previše Srba“ i opozicionara. Naveo je i da bi mu možda bilo bolje da je zapošljavao ove druge i da je pravio spiskove ko za koga glasa, ali da nije takav čovjek.

Žugića je optužio da rješenjima i izmjenama zakona pokušava da zaštiti svog rođaka Vojina Žugića da mu na naplatu ne bi došle mjenice koje je dao, a Lakićevića je pitao da li je prijavio prihod u kešu koji mu je na ruke dao za ranije projekte u Plus komercu i koliko je na njih platio poreza.

On je naveo da je za 20 godina bavljenja biznisom državi platio više od 100 miliona poreza i doprinosa, “dok su Žugiću i Lakićeviću cijeli život ruke u državnoj kasi”.

"Zašto Bećiroviću omogućavaju da plati na odloženo"

Ova dva funkcionera su mu kriva i zbog toga što Alboni nijesu dozvolili da odloženo plati poreze i doprinose dok istovremeno „biznismenu Ćoću Bećiroviću“ dopuštaju da dug, koji je napravio privatizujuću ski-centar u Kolašinu, plati na 10 godina.

TV Vijesti, Daniela Vranković

“Nekima koji su opljačkali bivšu društvenu imovinu daju da na odloženo na deset godina plate poreski dug a nama prinudne mjere. Da bi spasili Fab lajv, dopuštaju im da plate dug u nekretninama procjenjujući kvadrat garaža u Budvi po 4.000 eura. Sram ih bilo. I onda ministar i Lakićević pričaju o nultoj stopi tolerancije koja izgleda važi jedino za Albonu”, kazao je Lučić na konferenciji za novinare koja je trajala dva sata. On je kazao da o mnogim ljudima navodno umiješanim u uništavanje njegovog biznisa zna više nego što je rekao i da će to objaviti ako se pritisci nastave.

Naveli sestrića da opljačka ujaka

Lučić je naveo da su PLus komerc, dok je bio njegov direktor, i kasnije Albona imali nekoliko pljački novca iz blagajni ali da nijedna nije otkrivena zbog čega sumnja da su urađene u saradnji sa nekim iz policije. Kazao je da je u jednoj od tih pljački učestvovao i njegov sestrić, koga su na to naveli zelenaši bliski nikšićkoj policiji.

Problema, kako je kazao, su imali i sa drugim službama jer su neke dozvole za rekonstrukcije čekali dvije godine, dok “Voli dobije lokacije i rješenje gdje upre prstom”.

On je naveo da njegove muke počinju kada je kao osnivač Plus komerca kritikovao pogrešne ekonomske odluke Vlade zbog čega je, kako je kazao, po nalogu Svetozara Marovića njegov dotadašnji partner Panto Vučurović preko malverzacija postao većinski vlasnik.

“Nakon toga sam na kapiji preduzeća kojeg sam osnovao i čiji sam bio predsjednik borda direktora dobio otkaz u prisustvu 15 policajaca. To je nezabilježeno u crnogorskoj a mislim i u svjetskoj praksi”, naveo je Lučić.

Kaže da je uspio da od Vučurevića dobije milion eura za svojih preostalih 20 odsto učešća i da je tada odlučio da osnuje novi trgovački lanac i da uništi one koji su mu preuzeli kompaniju.

Mogao mirno živjeti od kamate

“Bilo bi mi bolje da sam taj milion oročio u banci i mjesečno ubirao kamatu od 10 do 12 hiljada nego što sam ponovo upao u biznis. Sa tim milionom osnivam Albonu sa željom da za pet godina postane ono što je bio Plus komerc. Možda sam pogriješio jer smo se previše brzo širili. Moj milion nije bio dovoljan pa sam pozvao partnere da preko dokapitalizacije postanu suvlasnici. Preduzeća Goranović i Stadion su u junu 2010. dobila po 25 odsto udijela, a ja sam zadržao 50 odsto”, kazao je Lučić.

Uskoro je kako je naveo došlo do rata između Volija i Lakovića i na nezakonit način uspostavljanja nekih damping cijena.

“Da bi u trgovini bili na minimalnom profitu marža treba da bude najmanje 15 do 18 odsto, a tada se kod njih spuštala ispod 12 odsto. Tada je godišnji promet bio 55 miliona ali smo poslovali sa gubitkom. Troškove smo pokušali da smanjimo zatvaranjem dijala marketa i smanjem plata”, kazao je Lučić, podsjećajući na izvještaj Stejt departmenta koji je saopštio da se novac od narkotika u Crnoj Gori pere preko trgovačkih lanaca.

Tada su kako je naveo dobili ponudu Merkatora da otkupi biznis Albone u maloprodaji dok bi se firma bavila samo veleprodajom.

“Sada mi je žao što ta ponuda nije realizovana jer bi oni preuzeli skoro sve radnika, a u centrali bi ostalo oko 20-ak zaposlenih. Bio sam protiv toga tada ali do tog posla nije došlo jer je Merkator tražio garanciju za stabilnost ugovora, što nije bilo moguće obezbijediti”, naveo je Lučić.

ANB ima dosijee stranih investitora

Zbog kredita od 2,5 milion od Sosijete ženeral banke, Goranović i Stadion su dali mjenice kompanija a on ličnu na svu svoju privatnu imovinu. Tada je, kako kaže, čuo da se Artunjani, koji je bio jedan od dobavljača kojeg nije poznavao, preko drugih interesuje da uđe u vlasničku strukturu kompanije.

Lučić sumnja da mu je partnera namjestio režim da bi ga ekonomski uništio

On sada sumnja da mu je ovog partnera namjestio režim da bi ga ekonomski uništio. Međutim, tadašnja njegova ponuda bila je prihvatljiva i u novembru prošle godine je sklopljen ugovor da on za 75 odsto akcija plati 1,2 miliona koje bi po 400 hiljada dobili Goranović, Stadion i Lučić, a još 4,75 miliona bi uplatio kao dokapitalizaciju Albone.

“Prvo sam imao ugovor sa Goranovićem i Albonom koji su mi prenijeli svoje akcija, pa sa njim. Ja sam mu unaprijed prenio akcije, jer sam dobio garancije”, naveo je Lučić.

Lučić je naveo da kompanija sada nema mogućnost da isplati zarade radnicima jer je račun u blokadi, kao i da su moguća rješenja prodaja dijamanata, ako su uopšte u sefu

“Od tada smo imali komunikaciju preko mejla, obećavao je da će doći i izmiriti obaveze ali od toga nema ništa zbog čega sam podnio i krivičnu prijavu zbog prevare i tužbe u sudovima u Crnoj Gori i Rusiji”, naveo je Lučić.

Prema jednom od dokumenata koje je Lučić podijelio novinarima, Arutunjani je u Moskvi u junu ove godine dao punomoćje Marku Pejakoviću iz Budve na kojeg je prenio ovlašćenja generalnog direktora. Lučić ovaj dokument nije pominjao niti su u njemu navedeni detalji o Pejakoviću.

Sporan dug za plate, radnici čekaju petak

Lučić je naveo da kompanija sada nema mogućnost da isplati zarade radnicima jer je račun u blokadi, kao i da su moguća rješenja prodaja dijamanata, ako su uopšte u sefu, reprogram dugova prema državi i dobijanje sudskih procesa koje je pokrenuo u Crnoj Gori i Rusiji.

On je naveo da radnicime ne duguje ni pet ni sedam plata, ali da je istina da Albona doprinose nije uplaćivala dvije godine jer nije imala novca kao i mnoge druge firme, opštine i državne institucije.

Lučić je odgovorio da je zbog problema sa računom Albone novac dobavljačima plaćao cesijom i asignacijom preko Pivota, što je legitimno i što radi veliki broj drugih privrednika koji zbog toga nemaju problema

Radnici koji su čekali ispred zgrade da se završi konferencija za novinare kazali su da su se naslušali njegovih obećanja i da mu više ne vjeruju, kao i da nijesu tačni podaci da im duguje samo 130 hiljada eura. Odluku o nastavku protesta donijeće u petak nakon novog sastanka sa predstavnicima Ministarstva finansija.

Lučić im je juče poručio da protestuju ispred Poreske uprave ili Sosiete ženeral banke, koji im blokiraju račun, zbog čega ne mogu da rade i isplate zarade.

Radnici su kazali da neće jer “ne rade u Poreskoj upravi već u Alboni”.

Sa okupljanja radnika "Albone"

Oni su pitali gdje je novac koji su iz Albone nosili na račune njegove druge kompanije Pivot.

Lučić je odgovorio da je zbog problema sa računom Albone novac dobavljačima plaćao cesijom i asignacijom preko Pivota, što je legitimno i što radi veliki broj drugih privrednika koji zbog toga nemaju problema.

Vlada je kako je navela ljetos usvojila Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja samo zbog Albone, kako bi zabranili plaćanje cesijom prema stranim dobavljačima i kako bi ministar zaštitio mjenicu svog rođaka.

Ima li dijamanata u sefu?

Albona je kako je naveo Lučić podnijela zahtijev Privrednom sudu da se otvori Arutunjanijev lični sef u Crnogorskoj komercijalnoj banci gdje je stavio dijamante kupljene novcem Albone.

“Predali smo tužbu Privrednom sudu u kojoj tražimo da on preda kompaniji dijamante"

Međutim, umjesto u sef kompanije, Arutunjan 26. decembra otvara sef na svoje ime u CKB banci, i prema dokumentaciji tu ih ostavlja.

Lučić navodi da su on i izvršni direktor Albone tražili da se dijamanti ostave u sef kompanije i da ključ preda izvršnom direktoru, što je on odbijao. Poreska uprava je 12. jula naložila da se dijamanti stave na uvid ali je Arutunjani već bio napustio Crnu Goru.

“Predali smo tužbu Privrednom sudu u kojoj tražimo da on preda kompaniji dijamante. Sud mu je odredio privremenog zastupnika i očekujemo da bi za 15-ak dana trebalo donijeti odluku”, naveo je Lučić.

Albona je, kako je kazao, angažovala procjenitelje na osnovu carinjske deklaracije koji kažu da bi mogli vrijedjeti 10 do 12 miliona eura.

“Sa tim novcem bismo mogli platiti dugove državi i banci, odblokirati račun i nastaviti poslovanje, ali samo ako su dijamanti u sefu”, naveo je Lučić.

DF u Alboni kupovao sendviče

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović demantovao je da su Albona i njen vlasnik fnansirali političku kampanju tog političkog saveza, kao što su prenijeli neki mediji sa jučerašnje konferencije.

"Sve što smo kupili, uredno smo platili i za to imamo račune"

Galerija

Bonus video: