Sva zaduženja u skladu sa rebalansom budžeta

Ministarstvo finansija smatra da je stav opozicije o zaduženjima u cilju sakupljanja političkih poena
71 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.05.2018. 19:44h

Vlada u potpunosti sprovodi politiku obezbjeđivanja novca za finansiranje budžeta u skladu sa planovima definisanim zakonom o rebalansu budžeta, kojim je predviđeno izdavanje euroobveznica u cilju refinansiranja duga i zaključenja aranžmana uz garanciju Svjetske banke.

To je juče saopšteno iz Ministarstva finansija koje je reagovalo na tvrdnje opozicije u tekstu koji je objavljen u “Vijestima” prekjuče pod nazivom “ Državni dug raste, ne pomažu mjere štednje”. Opozicija smatra da će se u ovoj godini probiti planirani limit zaduženja od 940 miliona eura, kao i da su državi neophodne promjene u ekonomskoj politici koje će zaustaviti dalje zaduživanje. Državni dug je na kraju marta 2018. godine povećan za 37,4 miliona u odnosu na kraj prethodne godine.

Ministastvo smatra da su ocjene opozicije populističke i da prestavljaju kupljenje političkih poena.

“Preduzete su sve aktivnosti koje su dovele do uspješne realizacije dva aranžmana u prethodnom periodu, o čemu je javnost i bila obaviještena. U skladu sa predviđenim planom upravljanja javnim dugom, ovim činom se ukupni javni dug u srednjem roku ne povećava, već su naprotiv, ostvarena zaduženja od 500 miliona eura kroz emisiju euroobveznica i 250 miliona eura kroz garanciju SB u funkciji smanjenja postojećeg duga, odnosno njegove zamjene povoljnijim. Time se u narednom periodu javni dug smanjuje, što je u skladu sa srednjoročnom projekcijom Vlade. Da je pomenuta odluka bila ispravna, potvrđeno je najuspješnijim pojavljivanjem na tržištu euroobveznica otkad Crna Gora izdaje ove hartije od vrijednosti, kojim je značajno smanjenja kamatna stopa i produžena ročnost otplate.To je nedvosmislen znak povjerenja inostranog tržišta u finansijski oporavak naše zemlje i kredibilnost fiskalne politike Vlade”, istakli su iz Ministarstva finansija.

Dalje navode, da su fiskalnu politiku osmislili pažljivo i sa mjerom potvrda su izvještaji MMF-a i međunarodnih kreditnih rejting agencija koje su unaprijedile ekonomske izglede zemlje, kao i podrška SB-a na osnovu čije garancije je omogućena otplata javnog duga od 250 miliona na 12 godina uz marginu kamatne stope od 2,95 odsto, odnosno pod mnogo povoljnijim uslovima od postojećih

Bonus video: