Sveti Stefan: Opozicija protiv ustupaka Restisu

Bojanić je poručio je da u periodu dok se smanjuju plate ne treba podržati odricanje od većeg prihoda
1 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.10.2013. 14:55h

Poslanici vladajuće koalicije DPS-SDP najvjerovatnije će podržati anekse ugovora o izdavanju hotela Miločer, Sveti Stefan i Kraljičina plaža, koje je Vlada predložila. Ostaje samo, kako su istakli, da razmotre šta je predviđeno da bi se precizno izjasnili.

Opozicija se izjasnila da će odbiti ustupke grčkoj Restis grupi koja gadzuje grad-hotelom Sveti Stefan preko kompanije Adriatik propertis.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić rekao je da u periodu dok se smanjuju plate ta partija neće podržati odricanje od većeg prihoda po osnovu izdavanja vrijednog hotelskog kompleksa.

"Za tim nema potrebe i mi to nećemo podržati. Ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg bi to podržali, to nije rješenje", kazao je Bojanić dodajući da se ne može smanjivati cijena zakupa nekome ko nije ispunio obaveze iz ugovora.

I poslanik Demokratskog fronta Veljko Vasiljević je istakao da se ugovori ne mogu produžavati tek tako jer nije riječ o privatnim sporazumima već o poslu države i stranog investitora.

Vlada je u četvrtak usvojila tekstove aneksa, koji nijesu objavljeni na sajtu. Njima je predviđeno ono što je usvojila Skupština akcionara državne Budvanske rivijere - da zakup traje 42 umjesto 30 godina, dok bi za Kraljičinu plažu, zbog vrijednosti investicije, mogao da bude i do 99 godina. Zakupnina je utvrđena na 1,12 miliona godišnje od naredne godine, što je za 30 odsto manje od prvobitnog iznosa. Zakupac se ovim sporazumom obavezao da hotel bude otvoren najmanje osam mjeseci godišnje. Miločer i Sveti Stefan su u vlasništvu hotelske grupe Budvanska rivijera, dok Kraljičina plaža pripada HTP Miločer.

Iz Demokratske partije socijalista “Vijestima” je rečeno da će se izjasniti kada pogledaju anekse, ali nemaju ništa protiv predloga za nastavak saradnje sa zakupcem.

"Sve što je u funkciji pridobijanja stranih investitora i omogućavanja povoljnog biznis ambijenta, DPS će to podržati”, istaknuto je iz DPS-a.

Šef Medijskog pula Socijaldemokratske partije Mirko Stanić kazao je da će se njihov Klub poslanika odrediti kada prouče materijale, uzimajući u obzir sve aspekte koji su do sada pratili realizaciju tih ugovora.

Izmjena uslova zakupa uslijedila je nakon gotovo jednogodišnje borbe grčkih partnera da ne plate zakup i porez koji se nagomilao na 2,6 miliona eura. Prijetili su da će tužiti državu Crnu Goru pred arbitražnim sudom u Londonu i tražiti sedam miliona eura jer smatraju da su toliko imali štete zbog spora oko crkve Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu. Vlasnik kompanije Adriatik propertis je ofšor firma Aidvej investments limited sa britanskih Djevičanskih ostrva koja pripada grčkom biznismenu Viktoru Restisu, koji je hapšen zbog optužbi za pronevjeru.

Bonus video: