Svi osim DPS-a napali Vladino rješenje regionalnog razvoja

Uništeni su veliki giganti na sjeveru i niko nije snosio odgovrnost za to, kazao je poslanik SNP-a Dragoslav Šćekić.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 17:54h

Nedostatak konkretnih mjera za ravnomjerni regionalni razvoj, smanjenje migracija, adekvatnih finansijskih sredstava, agencija koja će upravljati sprovođenjem te politike i pomagati opštinama da obučavaju kadar koji će raditi projekte, nejasne odredbe koje će nerazvijene opštine ima prioritete u korišćenju sredstava za svoje projekte, smanjenje nezavisnosti opština … , ključni su nedostaci koje su poslanici tokom rasprave koja je trajala skoro pet časova iznijeli na Predlog zakona o regionalnom razvoju na koji je podnijeto 25 amandmana o kojima će se danas izjasniiti.

Predlogom zakona o regionalnom razvoju po prvi put je jedno od najznačajnijih ekonomskih pitanja stavlja u zakonodavni okvir, što je promaklo skupštinskoj službi koja je na monitoru više od dva sata držala obavještenje da se radi o izmjenama i dopunama zakona.

Pet grupa opština

Predlogom zakona je definisana podjela opština na tri regiona (sjeverni, središnji i primorski) koje će imati obavezu da izrade strateški plan razvoja kojim će se utvrditi postojeće stanje njihove razvijenosti, strateški ciljevi sa prioritetima za njihovo ostvarivanje i sredstva potrebna za te namjene, a moraće i da godišnje podnose Ministarstvu ekonomije izvještaj o spovođenju strateškog plana.

Podjela da sjever ima 11, centralni dio četiri i primorje šest opština ne odgvovara ni privredno-ekonomskim, ni demografskim uslovima. Zašto nije formirano posebno ministarstvo za regionalni razvoj, pitao je Strahinja Bulajić (NOVA)

Opštine će, kako je predviđeno, prema stepenu razvijenosti biti svrstane u pet grupa i to od 50 odsto prosjeka indeksa razvijenosti pa do 125 odsto, a finansijska sredstva za regionalni razvoj će se obezbjeđivati iz državnog i lokalnih budžeta, sredstvima iz privatno-javnog partnerstva, bespovratnom pomoći međunarodnih organizacija...

Građani traže konkretno

U Pokretu za promjene (PzP) je ocijenjeno da predlog zakona ne sadrži ništa novo o čemu bi se moglo diskutovati i da ga treba povući iz procedure kako bi se najprije izradila strategija razvoja države.

"Imamo samo najavu izrade nekih projekata koje će nevladine organizacije, okupljene oko neoliberalnih krugova, raditi i imati, kako se u žargonu kaže, tezge. Ciljevi zakona nijesu stavljeni u zakon, već se kaže da se oni utvrđuju politikom države. Zar je bilo teško navesti ciljeve? Nijeste definisali ni šta je region, ne predviđa se osnivanje agencije za regionalni razvoj koja će pomagati opštinama da pripreme projekte za fondove", kazao je lider PzP–a Nebojša Medojević.

On je rekao da građani sa sjevera očekuju konkretne mjere i otvaranje novih radnih mjesta.

"Da li će Pljevlja i Ulcinj imati neku korist od resursa ili korupcionaška centralna politika? Da li će kriminal i šverc i dalje biti razvojni potencijal? Usvoji li se ili ne predlog zakona, nikakva razlika neće biti u pogledu razvoja sjevera, neće se zaustaviti negativni trendovi. Uz to, ne obraćamo ni pažnju na dijasporu koja je spemna da investira i koje je najviše iz Plava i Ulcinja, a poznato je da ko hoće da investira mora da investira u DPS", kazao je Medojević.

Migraciji se vlast čudi

U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) je istaknuto da predlog zakona karakteriše površnost i nedostatak konkretnih mjera, da nema osnovnog cilja smanjenja demografskih kretanja i načina finansiranja, te da se dovodi u pitanje samostalnost opština.

"Uništeni su veliki giganti na sjeveru i niko nije snosio odgovrnost za to. Zbog loših uslova života i nezaposlenosti velika je migracija, kojoj se vlast čudi. Ne očekujete valjda da neko gore sjedi i ne radi, a da se ovamo dolje primaju velike plate", kazao je poslanik SNP-a Dragoslav Šćekić.

On je rekao da se očekuju strateški projekti od opština, a niko ne pita da li one imaju kadrovske kapacitete, ko će da ih pomaže i da ih savjetuje.

Poslanik Socijaldemokratske patije (SDP) Džavid Šabović istakao je da dosadašnja politika regionalnog razvoja dala katastrofalne rezultate.

"Ovaj problem je odlika nerazvijenih društava, ne samo našeg, i siguran sam da građani sa juga nijesu srećni što sjever nije razvijen. Predlog zakona pomjeramo se sa mrtve tačke, ali on otvara brojna pitanja. Kako će se primjenjivati odredba da u utvrđivanju stepena razvijenosti imaju prioritet manje razvijene opštine? Na sjeveru koji ima 11 opština skoro su sve na istom stepenu razvoja i kako će onda doći na red projekti u razvijenim među nerazvijenim opštinama. Da li će se formirati centar za izradu projekata, kome će se projekti upućivati", pitao je Šabović.

DPS: Isti problem ima i EU

Njegov partijski kolega Damir Šehović iznio je podatak da je su budžetski prihodi po glavi stanovnika u najnerazvijenijoj opštini 67 puta manji od najrazvijenije.

"Nije bilo dovoljno podsticaja i posvećenosti institucija u ravnomjernom razvoju i sve što je do sada rađeno posredstvom Zavoda za zapošljavanje, Investiciono-razvojnog fonda i Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća nije bilo dovoljno. Zakon je preduslov za uređenje ove oblasti i za adekvatno korišćenje pretpistupnih fondova", kazao je Šehović.

U DPS–u smatraju da je problem ravnomjernog regionalnog razvoja kompleksna oblast i da je ključ za njegovo rješavanje unapređenje poslovne infrastrukture, ulaganje u kadar i znanje, bez kojih se teško mogu valorizovati resursi koje država ima i kojih je najviše u nerazvijenom dijelu.

"Od 27 članica Evropske unije (EU) u kojoj je 271 region i svaki četvrti ima bruto domaći proizvod po glavi stanovnika manji za 75 odsto u odnosu na prosjek u EU. Taj problem je prisutan u cijeloj EU i nijesu slučajno po tom osnovu formirani brojni fondovi", rekao je poslanik DPS–a Milutin Simović.

Poslanik Nove Strahinja Bulajić rekao je da je u podjeli na regione trebalo da se uzme i broj stanovnika, a ne samo podjela po opštinama.

"Podjela da sjever ima 11, centralni dio četiri i primorje šest opština ne odgvovara ni privredno-ekonomskim, ni demografskim uslovima. Zašto nije formirano posebno ministarstvo za regionalni razvoj? Nijesu poznati indeksi na osnovu kojih će se utvrditi stepen razvijenosti opština, predviđeno je osnivanje partnerskog savjeta za regionalni razvoj u kome nema univerziteta, ne zna se njegov karakter niti koliko ima članova", ocijenio je Bulajić, dodajući da se prije regionalizacije mora sprovesti povraćaj imovine po lokalnim samoupravama.

Bonus video: