Svijet oslobođen duvanskog dima

Bez dima – tako najveća svjetska duvanska kompanija vidi budućnost sopstvene industrije
1309 pregleda 0 komentar(a)
Sa posjete fabrici kompanije Philip Morris International, Foto: TV Vijesti
Sa posjete fabrici kompanije Philip Morris International, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 21.02.2020. 14:54h

Televizija Vijesti posjetila je fabriku kompanije Philip Morris International (PMI) u kojoj se proizvode patrone za bezdimni uređaj nove generacije IQOS koji zagrijeva, ali ne sagorijeva duvan.

Bez dima – tako najveća svjetska duvanska kompanija vidi budućnost sopstvene industrije. U potrazi za manje štetnom alternativom za više od milijardu pušača, koliko ih trenutno ima u svijetu, nastao je IQOS, uređaj koji zagrijeva, a ne sagorijeva duvan i emituje manje štetnih materija u poređenju sa cigaretama.

U nastojanju da bezdimni proizvodi u budućnosti u potpunosti zamijene klasične cigarete, međunarodni tim stručnjaka PMI-a u Švajcarskoj sproveo je opsežna istraživanja, koja pokazuju da IQOS, kako kažu u toj kompaniji, kroz aerosol koji ispušta, emituje do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na tradicionalne cigarete.

"U svijetu ima više od osam miliona pušača koji su ostavili cigarete i prešli na proizvode bez duvanskog dima. Ovdje u Krespelanu proizvodimo heetse za više od 30 tržišta i, na primjer prošle godine, proizveli smo više od 30 milijardi duvanskih patrona za ta tržišta. Ovo je jedna od najvećih i najinovativnijih fabrika u Italiji, kao i u okviru PMI-a. Sa ovom investicijom zaposlili smo 1.200 ljudi, a trenutno sa dobavljačima imamo 1.600 radnika", rekao je Oleksiy Lomeyko, direktor fabrike za proizvodnju heetsa kompanije Philip Morris International u Bolonji.

Fabrika u Bolonji, najviše proizvodi za tržište Japana i SAD. IQOS je trenutno prisutan na više od 50 tržišta, uključujući susjednu Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. U Crnoj Gori biće dostupan od aprila ove godine.

"IQOS bilježi rast tražnje i sve više korisnika koji su izabrali da ostave cigarete i pređu na proizvode bez duvanskog dima. Istovremeno, gradi se mreža fabrika u okviru PMI-a i pored ove grinfild investicije još je šest fabrika koje su ili u potpunosti ili djelimično konvertovane u proizvodnju bezdimnih proizvoda.

Vizija kompanije je da izgradi mrežu i pripremi se za rast i sveukupni uspjeh u oslobađanju svijeta od duvanskog dima", zaključio je Lomeyko.