Svjedoci nisu došli, dijamanti daleko od Albone

Albona u stečaju traži da većinski vlasnik Davit Arutunian vrati njenih 26 nebrušenih dijamanata
70 pregleda 1 komentar(a)
Albona, štrajk, Foto: Savo Prelević
Albona, štrajk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2014. 19:33h

Parnica koju je Albona u stečaju povela protiv svog većinskog vlasnika Davita Arutuniana samo je nakratko nastvaljena juče u Privrednom sudu jer se uprkos pozivu na ročište nijesu pojavili svjedoci: bivši direktor Albone Miroslav Marinković, službenik Carine Branka Martinović i šef obezbjeđenja u Aerodromima Vladeta Vuković.

Albona u stečaju vodi spor protiv Arutuniana od kojeg tužbom traži da vrati 26 nebrušenih dijamanata, koji su u vlasništvu tog preduzeća.

Procijenjena vrijednost nebrušenih dijamanata na carini kod CI Aerodrom Podgorica, iznosila je 237.590 dolara.

Manjinski vlasnici Albone tvrde da bi nakon njihove eventualne obrade vrijednost dijamanata na tržištu mogla dostići višemilionski iznos.

Sudija Privrednog suda Dijana Raičković saopštila je da je sud blagovremeno poslao svjedocima poziv za svjedočenje, ali da nema dokaza da su oni te pozive primili. Zbog toga su pozivi ponovo poslati, a rasprava odgođena za 17. septembar.

Stečajni upravnik Albone Dragan Smolović tražio je od suda da se kao svjedok sasluša i Blažo Simonović, radnik špediterske firme Knjaz koji je upoznat sa ovim slučajem, što je sutkinja Raičković prihvatila.

Stečajni upravnik otvoreno sumnja u sadržinu dva različita dopisa koje je u tri dana dobio iz Aerodroma Crne Gore, zbog čega želi da se suoče svi akteri koji su učestvovali u privremenom zadržavanju dijamanata na carini, a potom i u njihovoj primopredaji.

Iz jednog dokumenta koji su iz Aerodroma dostavili Smoloviću navodi se ime Vlada Vukovića da je „preuzeo“ robu. Na istom dokumentu nalazi se pečat sa imenom carinskom službenika Branka Martinovića.

U dopisu upravniku Smoloviću, koji je potpisao zamjenik direktora Aerodroma Goran Otašević (21. mart 2014), navodi se da je pošiljku preuzeo Blažo Simonović iz špedicije „Knjaz“, što u špediterskoj firmi negiraju i tvrde da je robu preuzeo Arutunian.

Radonja Prelević, privremeni zastupnik Arutuniana protiv kojeg se u odsustvu vodi ovaj spor, kazao je da je saglasan sa saslušanjem svih predloženih i da će se izjasniti nakon njihovog svjedočenja.

Sud je utvrdio na prethodnom ročištu da je Arutunian posljednji put otvorio svoj sef u Crnogorskoj komercijlnoj banci (CKB) 8. aprila prošle godine, dan prije nego što je napustio Crnu Goru. To pokazuje zvaničan izvještaj koji je CKB dostavio na zahtjev suda, za potrebe ovog spora.

Stečajni sudija Dragan Vučević proslijedio je prije dva mjeseca Tužilaštvu dokumentaciju o dijamantima preduzeća Albona za koje tvrdi da nije našao validan dokaz o vlasništvu. Početkom aprila tim povodom razgovarao je sa osnovnim državnim tužiocom Lidijom Klikovac.

Bonus video: