Svjetska banka bi trebala da odobri Crnoj Gori garanciju od 90 miliona dolara

"Zaključeno je da zabilježeni pomaci u ekonomskoj politici stvaraju preduslove za efikasno upravljanje dugom, dok efikasno implementirana Fiskalna strategija obezbjeđuje održivost javnog duga u srednjem roku"
2 komentar(a)
Nikola Fabris, Radoje Žugić, Darko Radunović, Foto: Centralna banka Crne Gore
Nikola Fabris, Radoje Žugić, Darko Radunović, Foto: Centralna banka Crne Gore
Ažurirano: 16.10.2017. 14:10h

Svjetska banka (SB) bi do kraja ove godine trebala da odobri Crnoj Gori garanciju od 90 miliona dolara (oko 76.259.000 eura) koja će omogućiti povoljnije zaduživanje na međunarodnom tržištu kapitala i stabilizaciju javnog duga.

To je saopšteno danas iz Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore (CBCG) nakon sastanka ministra finansija Darka Radunovića, guvernera Radoja Žugića i viceguvernera Nikole Fabrisa u Vašingtonu sa potpredsjednikom SB za Evropu i Centralnu Aziju Sirilom Milerom, direktoricom SB za Jugoistočnu Evropu Lindom van Gelder i šefom misije MMF-a za Crnu Goru Martinom Petrijem.

Crnogorska delegacija boravi u Vašingotonu u okviru godišnjih sastanaka Međunarodnog monetranog fonda (MMF) i SB koji se održavaju od 13. do 15. oktobra.

Kako se navodi u saopštenju podržana je ideja dodatnog finansiranja uspješnog projekta MIDAS u preliminarnom iznosu od oko 34 miliona dolara, čime bi se obezbjedilo dalje pružanje podrške razvoju poljoprivrednih kapaciteta i jačanju sistema bezbjednosti hrane.

"Zaključeno je da zabilježeni pomaci u ekonomskoj politici stvaraju preduslove za efikasno upravljanje dugom, dok efikasno implementirana Fiskalna strategija obezbjeđuje održivost javnog duga u srednjem roku. Miler je naglasio da je Vlada napravila značajan napredak u poboljšanju fiskalne pozicije i jačanju finansijske stabilnosti koji se reflektuju kroz rekordan rast ekonomije u 2017. godini i poboljšanje njenih makroekonomskih izgleda od strane renomiranih rejting agencija", navodi se u saopštenju.

Sa MMF ugovorena je i tehnička pomoć za nastavak implementacije srednjoročne strategije upravljanja dugom.

"Petri je potvrdio da je postignut značajan napredak u primjeni preporuka FSAP misije (programa procjene finansijske stabilnosti MMF-a i SB) iz 2016. godine", saopšteno je iz CBCG.

Bonus video: