Svjetska banka spremna da pomogne unaprijeđenje penzionog sistema

Glavne teme sastanka su bile i tržište rada, neformalno zapošljavanje, socijalni karton i status romske populacije
0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2014. 19:33h

Penzioni sistem Crne Gore interesantan je za Svjetsku banku (SB), koja je spremna da u toj oblasti pruži pomoć kako bi se sistem unaprijedio, saopštio je predstavnik te institucije Timoti Džonston.

Sa Džonstonom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, razgovarao je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

Glavne teme sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva, odnosile su se na reformu penzionog sistema, tržište rada, neformalno zapošljavanje, socijalni karton, kao i rješavanje statusa romske populacije u Crnoj Gori.

Sagovornici su zaključili da ima prostora za saradnju u oblasti tržišta rada i penzionog sistema i da dosadašnja pozitivna iskustva mogu biti dobra preporuka za njeno dalje unapređenje i razvoj.

Bošković je upoznao Džonstona sa situacijom na crnogorskom tržištu rada i rezultatima analize koju je Ministarstvo, zajedno sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), sprovelo u oblasti neformalnog zapošljavanja i budućim aktvinostima u cilju eliminisanja ove pojave, ističući da je podrška Svjetske banke od posebnog značaja za unaprijeđenje oblasti tržišta rada.

“Projektom Socijalni karton želimo da unaprijedimo reformu sistema socijalne zastite, spriječimo zloupotrebe u ostvarivanju socijalnih prava i povećamo povjerenje u sistemu socijalne i dječije zaštite”, rekao je Bošković.

On je naveo da Crna Gora godinama radi na socijalizaciji i integraciji raseljenih osoba, sa akcentom na romsku populaciju i da je država donijela niz strateških dokumenata koji su dali pozitivne rezultate u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite i zapošljavanja.

„Projektom Regionalni stambeni programa riješiće se stambeno pitanje za oko šest hiljada osoba, odnosno oko 1,18 hiljada domaćinstava najugroženijih raseljenih. Na Kampu Konik, na kojem žive pripadnici romske populacije, gradiće se 120 stambenih jedinica“, podsjetio je Bošković.

On je kazao da je Crna Gora već četiri puta produžavala rok za rješavanje statusa interno raseljenih i da pored toga jedan broj njih nije podnio zahtjev za rješavanje statusa.

“Neregulisanjem statusa do 31. decembra 2014. godine ova populacija će izgubiti sve benefite koje dobija od države Crne Gore”, zaključio je Bošković.

Bonus video: