Talas poskupljenja ako cijene goriva nastave da rastu

Nakon dva velika poskupljenja u maju, cijene goriva su se približile rekordnim nivoima iz 2012. godine
134 pregleda 31 komentar(a)
gorivo, Foto: Boris Pejović
gorivo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.05.2018. 05:18h

Značajno povećanje cijena goriva u Crnoj Gori, ako se nastavi, izazvaće talas poskupljenja, prije svega javnog prevoza i osnovnih životnih namirnica. Nakon dva velika poskupljenja u maju, cijene goriva su se približile rekordnim nivoima iz 2012.

Sve vrste goriva na benzinskim pumpama od juče su skuplje tri do sedam centi, zbog čega je gorivo u Crnoj Gori među skupljima u regionu, ali i u odnosu na neke bogate države EU poput Luksemburga, Austrije i Njemačke.

Eurodizel je poskupio sedam centi na 1,3 eura, eurosuper 98 tri centa na 1,44, a eurosuper 95 četiri centa na 1,41 euro po litru. Lož ulje za veleprodaju poskupilo je šest centi na 1,26 eura. Prethodno su, 15. maja, eurosuper 95 i 98 poskupili po šest centi.

Gorivo je do sada najskuplje bilo 2012. godine, kada je prosječna cijena eurosupera 98 iznosila 1,44 eura, eurosupera 95 nešto niže, 1,4 eura, a dizela 1,32 eura, pokazuju podaci koje je Ministarstvo ekonomije dostavilo “Vijestima”. Rekordne cijene zabilježen su 27. avgusta 2012. godine. Tada je eurosuper 98 koštao 1,54 eura, eurosuper 95 1,5 eura, a dizel 1,38 eura.

Od početka ove godine, eurosuper 98 poskupio je 10,7 odsto, eurosuper 95 skuplji je 8,5 odsto, dizel deset odsto, a lož ulje za veleprodaju 9,5 odsto.

Iz trgovačkih lanaca, koji cijene formiraju u skladu sa nabavnim cijenama dobavljača, za sada nema najava poskupljenja.

“Još od naših dobavljača nijesmo dobili najavu o poskupljenju proizvoda”, rekla je marketing menadžer Volija, Olivera Šuškavčević.

Direktorica marketinga u Merkatoru CG Jelena Doderović rekla je, da s obzirom na to da u Idea prodavnicama cijene formiraju u skladu sa nabavnim cijenama dobavljača, znači da na formiranje cijena utiču proizvođači, a ne maloprodajni lanci.

"Ukoliko dobavljači zadrže iste nabavne cijene, a nemamo najave da će ih mijenjati, proizvodi u našim prodavnicama neće poskupiti, bez obzira na rast cijena goriva“, rekla je Doderović.

Ni gradski prevoznici u Podgorici za sada neće povećati cijene vozne karte. Posljednje poskupljenje karata u gradskom prevozu, na 90 centi, bilo je 15. januara. Vlasnik preduzeća BLT, Božo Bulatović, kazao je da za sada neće povećavati cijene, ali da će narednih dana razmisliti o daljim koracima.

“Najlakše je poskupiti. To nerado radimo, bez kad baš moramo. Zatekli smo se u nezgodnom momentu. Veliko je poskupljenje i veliki udar na posao koji radimo. Ljeto se primiče, mali je broj putnika, nema đaka”, rekao je Bulatović “Vijestima”. On je istakao da je veom teško održati posao, jer tokom ljeta imaju malo putnika.

Direktor kompanije Montenegro prevoz Pejović i Exclusive taksija, Danilo Pejović, neće povećavati cijene karata u gradskom i međugradskom prevozu, ali će razmotriti cijene u taksi prevozu.

Vlasnik De lux taksija Novica Kovačević još ne zna hoće li biti poskupljenja, jer, kako kaže, treba da se konsultuje sa ostalim taksi prevoznicima. “Imamo Uniju taksi prevoznika, tako da ćemo najvjerovatnije sjesti da i o tome porazgovaramo, pa ćemo vidjeti šta ćemo i kako ćemo”, istakao je Kovačević.

Unija slobodnih sindikata oštro je osudila najnovije poskupljenje naftnih derivata zbog čega će pred Socijalnim savjetom inicirati hitan postupak preispitivanja Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kako bi se raskinulo sa negativnom praksom gotovo svako-nedjeljnih poskupljenja goriva jer odricanjem dijela dobiti države i trgovaca, gorivo može biti značajno jeftinije.

"Nepisano je pravilo i nije nikakva novost da će poskupljenje goriva sa sobom povući povećanje cijena životnih namirnica, prevoza i drugih roba i usluga, i to u uslovima kada je većina naših sugrađana već odavno dovedena ispod ruba egzistencije”, saopštili su iz Unije.

Iz Ministarstva ekonomije su najavili da će Vlada u četvrtak razmotriti informaciju u vezi sa novim cijenama naftnih derivata, čiji je novi rast izazvalo povećanje vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i jačanje dolara u odnosu na euro. Najavljeno i da će Vlada pratiti kretanja na međunarodnom tržištu i, ukoliko ona budu prijetila da ugroze crnogorsku privredu i građane, sagledaće mogućnost preduzimanja potrebnih mjera u cilju ublažavanja eventualnih negativnih efekata.

Cijene nafte znatno su pale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer se pažljivo prati najava povećanja proizvodnje tri najveća svjetska proizvođača, Rusije, SAD i Saudijske Arabije. Na londonskom tržištu je cijena barela pala na 75,34 dolara, a na američkom na 66,31 dolar.

"Imajući u vidu izuzetno nestabilna i nepredvidiva kretanja vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, nije moguće predvidjeti kako će se kretati cijene goriva u Crnoj Gori za dvije nedjelje, kada će biti sljedeći obračun cijena”, rekli su iz Ministarstva ekonomije odgovarajući na pitanje da li se za 15 dana može očekivati pad cijena goriva.

Objašnjavaju da maksimalno dozvoljene vrijednosti naftnih derivata Ministarstvo obračunava svakog drugog ponedjeljka za prethodnih deset radnih dana.

Zarada nikšićkih prevoznika na granici minimuma

Nikšićki prevoznici kazali su da za sada neće povećavati cijene autobuskih karata ali, ako cijene goriva nastave da rastu, biće prinuđeni na poskupljenje.

"Ukoliko se nastavi sa poskupljenjem goriva, obavezno je i poskupljenje autobuskih karata“, kazao je Zoran Striković, vlasnik „Striković“ prevoza.

Vlasnik „Papović“ prevoza, Predrag Papović, kaže da sa ovom cijenom karata i cijenom goriva, uz sve dažbine, jedva sastavljaju kraj sa krajem.

"Ovo što zaradimo je na granici minimuma, ali za sada nećemo podizati cijene karata. Nažalost, ukoliko cijena goriva nastavi da raste, bićemo prinuđeni i mi da podignemo cijene karata“, kazao je Papović.

Slavko Nikčević, vlasnik „Nikčević“ prevoza, uradiće isto što i njegove kolege – za sada bez poskupljenja, a kasnije će slijediti primjer ostalih.

"Nećemo za sada podizati cijene karata. I narod reaguje ako se poskupe vozne karte kao da ništa drugo nije poskupilo“, naveo je Nikčević.

Bonus video: