Telekom: Želimo da budemo partner a ne monopolista

Predstavnici nekih crnogorskih ICT preduzeća smatraju da bi ulazak Telekoma na crnogorsko ICT tržište bio monopol, a drugi da svaka firma ima pravo da se ravnopravno takmiči na konkurentnom tržištu.
156 pregleda 0 komentar(a)
Kompjuter, Foto: Arhiva Vijesti
Kompjuter, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.02.2011. 18:13h

Crnogorski Telekom, ulaskom na domaće tržište informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT), ne želi da izgradi monopolistički položaj u toj oblasti već da se pozicionira kao pouzdan partner korisnicima, omogućavajući im fleksibilnije i efikasnije poslovanje, tvrde iz ove kompanije.

Iz kompanije su agenciji Mina-business saopštili da Telekom ne može biti monopolista na ICT tržištu, imajući u vidu postojeću konkurentnost u Crnoj Gori kada je u pitanju računarska oprema.

Predstavnici informatičkih preduzeća u Crnoj Gori različito kometarišu špekulacije da Telekom planira da počne da pruža usluge snabdijevanja kompanija kompjuterskom opremom, pa bi male firme preusmjerile obaveze na obavljanje servisa za Telekom.

Predstavnici nekih crnogorskih ICT preduzeća smatraju da bi to bio monopol, a drugi da svaka firma ima pravo da se ravnopravno takmiči na konkurentnom tržištu.

„Crnogorski Telekom nema namjeru da se bavi prodajom računarske opreme, već nudi integrisano ICT rješenje za kompanije i veće sisteme“, objasnili su iz kompanije.

Integris usluge, kako su kazali, predstavljaju skup telekomunikacionih i IT servisa i proizvoda grupisanih u cilju pružanja kompletne usluge prema krajnjem korisniku.

„Uz to će Telekom obogatiti crnogorsku ICT scenu nudeću uslugu kolokacije opreme biznis korisnika u našim profesionalnim Data centrima u Podgorici i Bijelom Polju. To niko do sada ne nudi kod nas“, naveli su iz Telekoma.

Oni smatraju da se ne može govoriti o bilo kakvoj mogućnosti uspostavljanja monopola, s obzirom na to da kompanija sve radi sa strateškim partnerima koji posluju u Crnoj Gori.

Cilj Telekoma je, kako su dodali, da kroz Integris rješenja poboljša zdravu konkurenciju i da obogati ponudu na tržištu shodno globalnom trendu poslovanja.

Telekom, prema njihovim riječima, želi na taj način da preusmjeri ponudu ICT tržišta sa nivoa ponude proizvoda na kompletnu uslugu. U okviru Dojče /Deutche/ Telekoma, kako su dodali, usluge i Integris rješenja su već prisutna na tržištu.

„Stoga to za Telekom predstavlja logičan i očekivan iskorak u cilju proširivanja portfolia usluga“, naveli su iz kompanije i podsjetili da su Integris rješenja već implementirana kod nekoliko crnogorskih preduzeća i organizacija.

Bonus video: