Telenor ima najveći odliv korisnika

Od uvođenja usluge, u drugu mrežu prenijeto više od 1.700 brojeva, a najviše u T-Mobile
141 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 10:24h

Od uvođenja usluge prenosivosti broja u Crnoj Gori, prenijeto je 1.711 telefonskih brojeva, od čega 1.694 u mobilnim i 17 u fiksnim mrežama, rečeno je “Vijestima” u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

T-Mobile od početka bilježi najveći priliv, a Telenor najveći odliv korisnika.

Najviše brojeva prenijeto je u T-Mobile mrežu - 855, slijedi M:tel sa 464, te Telenor sa 375 prenijeta brojeva. Najveći odliv korisnika zabilježen je u Telenor mreži, iz koje se za usluge druga dva operatora opredijelio 931 korisnik. Najmanje korisnika u druge mreže prešlo je iz T-Mobilea, a zlatne sredine drži se najmlađi mobilni operator, iz čije mreže se za drugu opredijelilo 475 korisnika.

Od ukupnog broja realizovanih zahtjeva (855), u T-Mobile mrežu su iz 069 mreže prenijeta 623 broja, dok je iz najmlađe mobilne mreže prenijeto 232.

Za M:tel mrežu opredijelilo se 308 korisnika Telenora, odnosno 156 korisnika T-Mobile mreže.

Za usluge Telenora, najstarije mobilne mreže u Crnoj Gori, opredijelila su se 243 korisnika M:tela, odnosno 132 korisnika 067 mreže.

Besplatna usluga prenosa

Iz EKIP navode da se svih 17 zahtjeva za promjenu broja u fiksnim mrežama odnosi na T-com, čiji su se korisnici opredijelili za usluge M:telove fiksne telefonije.

Servis prenosa broja pretplatnicima omogućava promjenu operatera uz zadržavanje broja telefona, u fiksnim i mobilnim mrežama. Usluga je, prema Zakonu o elektronskim komunikacijama, trebalo da bude dostupna još od 1. avgusta, ali je testiranje sistema, kako je ranije saopšteno iz EKIP-a, odložilo primjenu servisa za 28. oktobar.

Usluga prenosa broja besplatna je u svim mrežama. Uputstva o prenosivnosti su objavljena na stranicama svih operatora. Svi operatori na svojim stranicama su objavili i uputstva za korisnike u kojima je objašnjeno na koji način mogu da provjere u kojoj se mreži nalazi određeni broj telefona. Iste informacije se mogu naći i na sajtu Agencije, gdje su objavljene i informacije o statusu broja u procesu prenosa (www.ekip.me/numeracija/prenosivost.php).

Kartice, uglavnom, registrovane

Izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Zoran Sekulić, kazao je da su mobilni operatori u Crnoj Gori izvršili naređenje i registrovali neregistrovane pripejd sim kartice.

“Mobilni operatori su postupili po naređenju i obavijestili nas da su registrovali najveći broj neregistrovanih kartica. Manji broj kartica koji nije registrovan, isključen je iz saobraćaja, kazao je Portalu Analitika Sekulić.

Nadzornik EKIP-a je prošle sedmice objavio inspekcije preglede u sva tri mobilna operatera i obavezao ih da u roku od 48 sati da registruju sve korisnike pripejd kartica koje nijesu registrovali. U slučaju da to ne izvrše, te kartice biće isključene iz mobilnog saobraćaja.

Provjerom je utvrđeno je da operatori nijesu za oko 14 hiljada kartica-obavezne podatke nijesu unijeli u svoju elektronsku bazu podataka.

M:tel to nije uradio za 6840 korisnika, Crnogorski Telekom (T-Mobile) za 5816 korisnika, a Telenor za 2015 korisnika.

Galerija

Bonus video: