Termoelektrana zbog oštećenja kotla van pogona

EPCG će pauzu u prozvodnji TE Pljevlja iskoristiti za deponovanje dodatnih količina uglja, optimizaciju proizvodnih postrojenja i detaljnu kontrolu opreme
119 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.02.2012. 15:21h

Zbog oštećenja kotla, jutros je došlo do ispada Termoelektrane Pljevlja iz elektroenergetskog sistema, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

"Očekujemo da će sanacija oštećenja i vraćanje Termoelektrane u pogon biti realizovano u narednih dva dana, u zavisnosti od ozbiljnosti kvara. Podsjećamo da je kompletna proizvodnja električne energije u Crnoj Gori, zbog ekstremno loše hidrološke situacije koja u kontinuitetu traje već duže vrijeme, bila oslonjena na proizvodnju iz TE , što je uslovilo maksimalnlno opterećenje njenih proizvodnih kapaciteta. EPCG će pauzu u prozvodnji TE Pljevlja iskoristiti za deponovanje dodatnih količina uglja, optimizaciju proizvodnih postrojenja i detaljnu kontrolu opreme", navodi se u saopštenju.

Prekid rada termoelektrane, kako je saopšteno, neće uticati na stabilnost elektroenergetskog sistema, jer je u međuvremenu povećana proizvodnja iz hidroelektrana zbog poboljšane hidološke situacije, što je uslovilo i veće dotoke.

"I dalje apelujemo na sve potrošače električne energije u Crnoj Gori da racionalno troše, da bi uspjeli da održimo potrošnju na nivou koji je oko 15 odsto niži u odnosu na potrošnju 10. februara, dan prije uvođenja vanrednog stanja. Ovo iz razloga jer je elektroenergetska situacija trenutno stabilna, ali još uvijek rizična, i umnogome zavisi od kretanja na međunarodnom tržištu gdje se električna energija i dalje otežano nabavlja", navode iz EPCG.

Bonus video: