Terzić: Nisam znao da je Radoje Žugić ujak mom kumu

Branioci Žugića i Centralne banke usprotivili su se pominjanju rodbinskih veza među funkcionerima i zaposlenima u CBCG, navodeći da to nema veze sa ovom slučajem
14687 pregleda 21 komentar(a)
Irena Radović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Irena Radović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.07.2019. 18:16h

Nikola Bošković jeste moj vjenčani kum ali mi nije poznato da je njegov ujak guverner Centralne banke Radoje Žugić, kazao je juče pod zakletvom svjedok Aleksandar Terzić, direktor Direkcije za obezbjeđenje, investicije i održavanje u Centralnoj banci, na suđenju po tužbi za mobing bivše viceguvernerke Irene Radović protiv Centralne banke i Žugića.

Advokat Radovićeve Bojan Vuković pitao je Terzića zar nije radio sa Žugićem u Fondu PIO do 2010. nakon čega je sa njim prešao u CBCG, svjedok je kazao da jeste ali da sa Žugićem ima samo poslovne veze.

Prethodno je upitan da li mu je vjenčani kum Žugićev sestrić, na što je on kazao da ne zna koliko Žugić ima sestrića i da mu se navede konkretno ime. Nakon toga Vuković ga pita da li mu je Nikola Bošković kum, on kaže da jeste ali da mu nije poznato da li je ta osoba Žugićev sestrić.

Irena Radović je prigovorila na ovo svjedočenje, da je drugi Žugićev sestrić Ivan Bošković, Nikolin brat, zaposlen u Centralnoj banci kao jedan od direktora IT sektora, da ga Terzić dobro poznaje i da su oni dio tima koji je nad njom sprovodio mobing po želji Žugića.

Nije bitno ko je kome rod u CBCG

Branioci Žugića i Centralne banke advokat Miroslav Adžić i pravna savjetnica u CBCG Tatjana Vujanović Vuksanović, ćerka bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića, usprotivili su se pominjanju rodbinskih veza među funkcionerima i zaposlenima u CBCG, navodeći da to nema veze sa ovom slučajem.

Nakon toga Adžić je najavio niz pitanja za svjedoka koji će "biti kao i pitanja tužbe". Uslijedila su pitanja "da li vam je poznato da tetka Žugićeve babe ima unuke čija djeca rade u CBCG i dio su grupe koje je vršila mobing nad Irenom Radović". Sudija Mladen Grdić zamjerio je na ovakvim pitanjima i zabranio svjedoku da na njih odgovara, ali je na insistiranje Adžića dopustio da uđu u zapisnik.

Radović je tužila CBCG i Žugića za mobing, a jedan od razloga je i što nijesu riješili problem vlage u njenoj kancelariji iako su znali da je ona astmatičar i da joj to može ugroziti zdravlje.

Najduži dio svjedočenja Terzića upravo se odnosio na taj problem. Radović je ovaj kabinet koristila i dok je bila savjetnica guvernera prije 2016. godine kada je, kako je kazao Terzić, na njen zahtjev urađena velika rekonstrukcija te kancelarije. On je naveo da je od viceguvernerke 1. decembra 2017. godine na mejl dobio 12 fotografija na kojima se vidi kako je voda ušla ispod tri prozora u kancelariju i da su se stvorile male mrlje na zidu ispod. Kazao je i da mu je guverner Žugić istog ili narednog dana kazao da odmah preuzme mjere, kako bi riješio taj problem.

Terzić je naveo da je tog dana u Podgorici bio crveni meteo alarm, kao i da su zbog velike kiša sličan problem imali u još 16 kancelarija kao i na Muzeju novca na Cetinju.

On je kazao da njegova direkcija ima samo dvoje zaposlenih - njega i šefa sektora za investicije i održavanje Aleksandra Mijovića.

Radnici na kraju radili besplatno

Terzić je naveo da kabinet bivše viceguvernerke Irene Radović nijesu mogli sanirati od vlage u decembru 2017. godine jer nije bilo novca za tu svrhu, kao ni u januaru kada se ne mogu raspisati javne nabavke. On je naveo da su u tom periodu pokušali kontaktirati ranije izvođače rekonstrukcije tog kabineta firmu Izomont ali da nijesu uspjeli sve do februara kada im je rečeno da oni ne mogu rješiti taj problem.

"Kolega Mijović je sredinom februara angažovao druge izvođače, koji su riješili taj problem", kazao je Terzić. Na pitanje zašto u knjigama CBCG nema ugovora i fakture za te radove, svjedok je kazao da su ti radnici za sanaciju koristili materijal iz CBCG i namjestili iste limove ispod prozora, pa im ništa nijesu naplatili.

"Nije neobičajno da firme sa kojima sarađujemo za nas besplatno obave sitnije poslove", dodao je Terzić.

Advokat Vuković pitao je zašto te sitne radove nijesu uradili u decembru već su čekali februara, Terzić je navao da su čekali Izomont kao i odgovor da li mogu oglasiti javnu nabavku.

Adžić: Tražite podatke da bi ih koristili u aferama

Radovićeva i njen advokat tražili su da dobiju dokumentaciju o prihodima drugih viceguvernera i funkcionera CBCG, njihove naknade za službena putovanja i druga primanja koja su dobijali i dobijaju od CBCG.

Žugićev advokat Adžić bio je protiv toga.

"Želide da dobijete dokumentaciju kako bi pravili afere koje nemaju veze sa ovim slučajem", kazao je Adžić.

Suđenje se nastavlja 9. oktobra, kada će biti saslušani vještaci specijalista pulmolog koji treba da utvrdi da li je bilo ugroženo zdravlje viceguvernerke dok je radila u vlažnoj kancelariji i vještak finansijske struke koji kako bi otkrio da li su drugi viceguverneri bili privilegovani u odnosu na nju.

Bonus video: