Tivat: Otpor lokalnoj vlasti da poveća poreze

Iz Udruženja “Tivatska akcija” ocijenili da će povećanje poreza na nepokretnosti pogoditi, prije svega, domicilno stanovništvo
67 pregleda 8 komentar(a)
Tivat, Foto: Opstinativat.me
Tivat, Foto: Opstinativat.me
Ažurirano: 05.11.2015. 20:09h

Iz udruženja građana “Tivatska akcija” saopštili su da su ogorčeni namjerom lokalnih vlasti da drastično povećaju porez na nepokretnosti i tako kompenzuju izostanak prihoda zbog odluke Vlade da ukine plaćanje komunalija prilikom izgradnje novih objekata, jer je to “biznis barijera za investitore”.

Na skupu u Krašićima, predstavnici tog udruženja ocijenili su da će takvo povećanje pogoditi prije svega domicilno stanovništvo Tivta.

Učesnici tribine pitali su kako je moguće da aktuelna opštinska vlast planira da poveća porez na nepokretnosti, kada je taj namet u Tivtu i sada sedam puta veći nego u Herceg Novom, a 12 do 15 puta veći nego u Baru...

“Očekivanje mještana je bilo da se porez smanji, a ne dodatno povećava”, saopštili su juče iz TA.

Oni su ocijenili da Opština Tivat na taj način zagorčava život domicilnom stanovništvu, dok istovremeno namjerava da podigne višemilionske kredite i gradi obećanu infrastrukturu za velike strane investitore, poput “Orascoma”.

“Sve nevolje Tivta potiču od neodgovorne, kriminogene i poslušničke aktualne opštinske vlasti koja ne štiti lokalnu autonomiju Tivta, nego slijepo izvršava naređenja svojih šefova iz Podgorice”.

Iz Opštinskog odbora Hrvatske građanske inicijative (HGI), saopštili su da njihovi odbornici neće podržati eventualne izmjene Odluke o porezu na nepokretnosti, jer to “šteti lokalnom stanovništvu”.

“Nacrt izmjena direktno ugrožava dalju opstojnost dugogodišnjih, višedecenijskih pa i višestoljetnih imaoca i nasljednika nepokretnosti. Porez na stambeni dio koji se dosad plaćao, po novoj odluci raste za četvrtinu vrijednosti. Zemljište bilo kakve kategorije - kulture plaćaće se 2,5 puta više nego do sada. Građevinsko zeljište koje kao takvo možda niste željeli, ali je DUP-om usvojeno, ide na 0,4 odsto, a ako ga niste priveli namjeni 0,75 odsto na obračun oporezivanja. Podrumi, garaže i pomoćni objekti 1,7 puta će se više oporezovati. Kaznenim odredbama za nestavljanje zemljišta u funkciju, jasno hoće sve one koji imaju velike površine zemljišta da natjeraju da ga koriste. I to je u jednu ruku u redu, ali sa druge strane to je protiv interesa starosjedilaca koji će na taj način biti prisiljeni da prodaju zemlju, jer neće moći da plaćaju poreze. S druge strane se investitorima omogućavaju sve povlastice i manje stope poreza”, saopštio je predsjednik OO HGI Tivat Ilija Janović.

On je ocijenio da izmjene koje predlaže lokalna vlast “pogoduju samo jednoj vrsti biznisa i betonizaciji, dok se istovremeno dovodi lokalno stanovništvo u položaj neizdrživog nameta i otežanog obavljanja drugih poslovnih aktivnosti”.

Bonus video: