Tivatska kasa se ne puni po planu

Opština Tivat od aprila do kraja juna prihodovala milion manje njego lani
1156 pregleda 0 komentar(a)
Kapitalna ulaganja ispod plana: Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Kapitalna ulaganja ispod plana: Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat je u drugom kvartalu (april, maj i jun) ove godine prihodovala 2,58 miliona eura, što je svega oko 11 odsto od ukupno planiranog prihoda od 22,41 milion eura u ovoj godini.

To piše u izvještaju o budžetskim prihodima i rashodima u drugom kvartalu ove godine.

U odnosu na primitke gradske kase u drugom tromjesečju prošle godine, ukupni tekući prihodi u periodu od 1. aprila do 30. juna ove godine su manji za skoro milion eura.

Pri tome je za skoro 800 hiljada eura manji prihod od naplate poreza, a za oko 350 hiljada eura podbacila je naplata očekivanih prihoda od raznih naknada.

Upečatljivo je loše ostvarenje planiranih prihoda od naknade za uređenje građevinskog zemljišta (komunalija) jer je po tom osnovu naplaćeno samo 305 hiljada eura, iako se u Tivtu događa novi građevinski bum i nove zgrade niču u svim djelovima opštine.

Uprkos takvom stanju na terenu, prihod od komunalija u drugom kvartalu 2019. za oko 80 odsto je manji od prihoda koji je Opština po tom osnovu ostvarila u istom periodu lani.

Opština je ukupno za šest mjeseci ove godine u svom budžetu prihodovala samo 8,75 miliona eura.

Od toga je 3,68 miliona eura novca koji je prenesen iz prošlogodišnjeg budžeta i oko 1,4 miliona eura koje je Ministarstvo finansija refundiralo Opštini, jer je ona taj novac prije nekoliko godina platila za nabavku novih vatrogasnih vozila koja su kupovana u kreditnom aranžmanu preko Vlade.

Da nije bilo vraćanja tog novca, očito je da bi gradska kasa Tivta kojom upravlja gradonačelnik Siniša Kusovac u prvoj polovini 2019. doživjela brodolom jer Opština troši značajno više novca nego što ga prihoduje iz redovnih izvora.

To potvrđuje i podatak da je Opština na kraju prvog polugodišta 2019. imala 15.300 eura eura neizmirenih obaveza na ime transfera institucijama, pojedincima i NVO sektoru, a što je prethodnih godina bilo nezamislivo da se desi.

Na kraju drugog kvartala ove godine javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Opština Tivat imala su ukupno 939.780 eura neizmirenih obaveza, od čega se najveći dio od oko 774 hiljade eura odnosi na „obaveze za tekuće rashode“, među kojima je bila i jedna plata dijelu njihovih radnika.

Zadužili se 1,5 miliona

Da su tivatske javne finansije „u crvenom“ pokazuje i donošenje odluke o kreditnom zaduženju Opštine u iznosu od 1,5 miliona eura koje je Kusovac predložio tokom juna.

Lokalni parlament je to usvojio pod obrazloženjem da Opštini novac treba da bi mogla raspisati tendere za izgradnju tri nova kružna toka na Jadranskoj magistrali kroz grad.Inače, kapitalni izdaci za pola godine iznose 2.254.255 eura i za oko pola miliona su veći nego u istim periodu lani, ali je opet ukupno ostvarenje kapitalnog budžeta (planiranih ulaganja u lokalnu infrastrukturu i javne objekte) i dalje vrlo nisko i iznosi samo 17,72 odsto od ukupno za cijelu 2019. planiranih 12,72 miliona eura po tom osnovu.

Bonus video: