Tivćane ne interesuje kako će nakon projekta izgledati Luštica

Budući luksuzni turistički rizort vrijedan je 1,1 milijardu eura, gradi ga egipatsko-švajcarska kompanija „Orascom“
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 16:35h

Građani Tivta, izuzev novinara, ali ni predstavnici Opštine Tivat, nijesu pokazali interesovanje za okrugli sto koji je, u sklopu javne rasprave o nacrtu Državne studije lokacije (DSL) Sektor 36 - Rt Kočište – Brajanovica, održan u Radovićima, u sjedištu kompanije „Luštica Development“.

DSL čiji je naručilac Ministarstvo održivog razvoj i turizma, a obrađivač CAU iz Podgorice, planski definiše uski obalni pojas otvorenog mora na poluostrvu Luštica, koji je u zahvatu budućeg luksuznog turističkog rizorta vrijednog 1,1 milijardu eura, a koji gradi egipatsko-švajcarska kompanija „Orascom“.

Rješenja iz DSL obrazložila je predstavnica obrađivača Uranela Radovanić istakavši da plan obuhvata 18,1 hektar površine na kopnu i 68,1 hektar površine akvatorijuma. DSL-om je definisana izgradnja dvije manje marine kapaciteta po 100 vezova, i to na mjestu poludovršenog pristaništa u blizini bivšeg kamenoloma na Oblatnom, te istočno, ispod budućeg novog turističkog gradića nazvanog Donji Radovići.

Planiranje ostavljeno državi

Osim marina, biće izgrađena i lungo mare šetališna staza, 10.703 kvadratna metra objekata u takozvanim centralnim sadržajima – restorana, prodavnica, butika i slično, te uređena i neuređena kupališta, a najveći dio prostora ostaće onakav kakav je i sada – prirodna stjenovita obala i zelenilo.

„Predviđeno je i nasipanje ukupno 44.292 kvadrata u moru radi izgradnje dva pristaništa i dobijanja novih plažnih površina“, istakla je Radovanić, dodajući da bi na taj način kompletne plaže na tom prostoru mogle prihvatiti oko 7,7 hiljada kupača odjednom, što je dovoljno tek za potrebe prve faze realizacije projekta „Luštica Development“.

Ta faza podrazumijeva izgradnju hotela, apartmana i 550 vila, ukupnog kapaciteta 7.612 ležaja.

Luštica sada

Prema procjeni projektanata, izgradnja svih sadržaja predviđenih DSL sektora 36, koštaće 45.530.800 eura, od čega na prvu fazu, koja podrazumijeva gradnju dvije male marine i lugo mare šetališta, “otpada” čak 30 miliona.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ kako je moguće da se DSL-om planiraju takvi sadržaji, a plan višeg reda – prostorni plan morskog dobra, za ovo područje pored ostalog, predviđa „neuređenu stjenovitu obalu, sa privremenim teretnim pristaništem u funkciji kamenoloma” i nigdje ne pominje bilo kakvu ozbiljniju gradnju, a kamoli dvije nove marine, Radovanić je naglasila da je za plansku osnovu prilikom izrade DSL “uzet prostorno-urbanistički plan Opštine Tivat koji je novijeg datuma i koji daje smjernice za integralno planiranje ovog područja, jer u zaleđu definiše sve sadržaje 'Luštica Developmenta'”.

PUP Tivta kao i svake druge primorske opštine, uopšte ne definiše budući izgled pojasa morske obale, jer je planiranje obale ostavljeno državi kroz prostorni plan morskog dobra i DSL koje se kasnije, po automatizmu, uvrštavaju u opštinski PUP.

Oblatno van obuhvata DSL

Predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma Nikola Petrović potvrdio je da je Prostorni plan morskog dobra “plan višeg reda u odnosu na ovu DSL” dodajući da, prema njegovom tumačenju, “DSL treba da da šire tumačenje i razradu riješenja iz plana više reda”.

Na pitanje zašto se van obuhvata DSL našla plaža Oblatno i tamošnji privremeni objekat, plažni bar – restoran “Amara Beach Club”, Radovanić je odgovorila da je to učinjeno jer je “Almara” ostala van granice područja koje je planerima iz CAU-a, kao programski zadatak, postavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Almara” je u obuhvatu zone morskog dobra, pa je Radovanić kazala da “planeri očekuju da se te dvije državne institucije do kraja javne rasprave o nacrtu DSL 36 izjasne da li u njen zahvat treba uvrstiti i popularni plažni bar kojim je ove godine upravljao zakupac Svetog Stefana – grčka ’Restis grupa’”.

Bonus video: