Toplanu grade Pljevljaci, Opština plaća penale

Nova toplana gradila bi se u pljevaljskom naselju Radosavac, nedaleko od Kompanije Vektra Jakić. Nakon izgadnje bila bi zatvorena kotlarnica u Skerlićevoj ulici u centru grada, koja je označena kao jedan od glavnih zagađivača
204 pregleda 1 komentar(a)
Kotlarnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.06.2018. 20:10h

Pljevaljsko preduzeće Tim company dostavilo je najpovoljniju ponudu na tenderu koji je Direkcija Javnih radova raspisala za izvođenje radova na izgradnji prve faze gradske toplane u Pljevljima.

Za izvođenje ovih radova Tim company ponudio je cijenu od 3,59 miliona eura, što je za oko 200.000 eura manje u odnosu na procjenjenu vrijednost radova. Rok završetka radova je sedam mjeseci.

Podizvođači u ovom poslu pljevaljskoj kompaniji biće podgoričke firme Televex i Sami Inženjering.

Osim Tim company na tender su se javile još dvije kompanije - IMP promont iz Ljubljane i IGP Fidija iz Podgorice. Slovenačka firma ponudu je dostavila na iznos od 3,62, a Fidija 3,79 miliona eura.

U Centralnom registru privrednih subjekata kao vlasnici firme Tim company vode se Miroslav Dujović i Branislav Vuković.

Tender za izgradnju gradske toplane u Pljevljima raspisan je krajem prošle godine, a Direkcija javnih radova šest puta je odlagala rok za otvaranje ponuda. U Opštini Pljevlja su to pravdali velikom zainteresovanošču kompanija koje su tražile dodatna pojašnjenja tenderske dokumentacije.

Nova toplana gradila bi se u pljevaljskom naselju Radosavac, nedaleko od Kompanije Vektra Jakić. Nakon izgadnje bila bi zatvorena kotlarnica u Skerlićevoj ulici u centru grada, koja je označena kao jedan od glavnih zagađivača.

U prvoj fazi gradiće se samo građevinski dio, dok će tender za nabavku opreme biti naknadno raspisan. Toplana raditi po projektu koji je ranije uradila slovenačka firma ESOTECH, koji je Opštinu Pljevlja koštao 85.000 eura.

Vlasnik više firmi u Njemačkoj koje se bave ekološkim projektima Nijaz Varevac- Šahović nedavno je “ Vijestima” kazao da je taj projekat zastario i da nije prilagođen proizvođačima opreme.

Ocijenio je da je neophodno uraditi novi projekat toplane, uz primjenu najnovije tehnologije. Varevac-Šahović tvrdi da izgradnja nove gradske toplane u Pljevljima, na način kako je to definisano tenderom, nije dobro rješenje, jer se ne radi planski i stručno, što poskupljuje cijeli projekat.

Zbog propusta u pripremi tenderske dokumentacije, Opština će morati da plati 21.400 eura, plus kamatu, od čega po 8.000 eura firmama koje su podnijele žalbe na ime uplaćene naknade za vođenje postupka i 5.400 eura na ime troškova za sastavljanje žalbe.

Biće ponovo kašnjenja?

Iako su iz lokalne uprave ranije više puta uvjeravali građane da će gradska toplana biti izgrađena najkasnije 2018, neizvjesno je da li će posao biti završen i naredne godine. Iz Direkcije su saopštili da je završetak obje faze toplane planiran za 2019. ukoliko se bude odvijalo sve planiranom dinamikom.

“Donijeta je odluka o izboru najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju A faze gradske toplane u Pljevljima i u toku je žalbeni rok. Ova faza obuhvata izgradnju toplane sa ugradnjom dva kotla ukupne snage 6,5 megavata sa građevinskim dijelom objekta i minimalnim radovima na ostaloj infrastrukturi. U toku je priprema tendera za preostale radove i faze. Početak radova se može očekivati odmah nakon pribavljanja dozvole za građenje od Opštine”, odgovorili su “Vijestima” iz Direkcije.

Bonus video: