Traže novi lokalni i nacionalni brend

Očekuju predloge šta to može nositi epitet nacionalnog brenda
170 pregleda 0 komentar(a)
brend, Foto: Bjelasica-komovi.me
brend, Foto: Bjelasica-komovi.me
Ažurirano: 18.09.2017. 18:38h

Crna Gora posjeduje značajne potencijale koje zajedničkim naporima možemo nadograditi i pretvoriti u prepoznatljiv brend države, a prvi korak je da te potencijale identifikujemo, kazao je generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović.

Četvrta Konferencija o nacionalnom brendiranju, koju organizuje Ministarstvo ekonomije u saradnji sa njemačkom fondacijom Hans Zajdel, počinje sjutra u Kolašinu, a otvoriće je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Na Konferenciji će, kako najavljuje Rabrenović, biti predstavljeni lokalni i državni potencijali za brendiranje države.

„Konferencija će, kao i prethodnih puta, trajati tri dana tokom kojih ćemo pokriti tri teme, i to: koje su naše dosadašnje, ali i buduće aktivnosti na polju nacionalnog brendiranja i koji su to potencijali sa lokalnog, a koji sa državnog nivoa koji mogu biti dobra osnova za razvoj brenda države“, kazao je Rabrenović “Vijestima”.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici crnogorskih opština i nekoliko ministarstava, kao i organizacija iz oblasti turizma, kulture i privrednog razvoja.

„Očekujemo da u naredna tri dana čujemo vrlo konkretne prijedloge šta je to iz oblasti kulture, turizma, sporta, proizvodnog i uslužnog sektora i slično što svojim kvalitetom i jedinstvenošću može nositi epitet nacionalnog brenda“, kazao je Rabrenović.

S obzirom na to da Ministarstvo ekonomije ima u planu donošenje Strategije razvoja nacionalnog brenda, upravo će prijedlozi koji budu predstavljeni na Konferenciji i odabrani kao kvalitetni biti uključeni u Nacrt ovog dokumenta.

„Osim toga, pokretanjem online ankete u avgustu, ušli smo u proces istraživanja percepcije domaće i inostrane javnosti kada je u pitanju nacionalni brend Crne Gore i potencijali koje Crna Gora ima. Uključenost što više ljudi, institucija i organizacija je od ključnog značaja za čitav ovaj proces, jer samo tako možemo biti sigurni da smo na sveobuhvatan način pristupili procesu izgradnje nacionalnog brenda.

Kroz prethodne tri konferencije o nacionalnom brendiranju, koje su održane u Budvi, Petrovcu i Kolašinu, govoreno je o značaju nacionalnog brendiranja za državu, načinima na koji ovaj proces može biti realizovan, uporednim iskustvima iz regiona i Evrope, uticaju pojedinih segmenata na njegov razvoj i slično.

„Očekujem da će predstojeća Konferencija u značajno većoj mjeri nego prethodne tri definisati pravac razvoja nacionalnog brenda Crne Gore. Smatram da smo iz faze posmatranja i učenja iz iskustava drugih ušli u fazu kada to znanje treba da primijenimo. Važan korak - definisanje potencijala koje treba da valorizujemo - neka bude napravljen na ovoj Konferenciji“, kazao je Rabrenović.

Bonus video: