Traže od Markovića da poveća sredstva iz budžeta za penzije u 2020.

Penzije od 2012. zaključno sa 2019.godinom povećane su u prosjeku svega šest eura, dakle po jedan euro godišnje
2530 pregleda 3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me, Gov.me, Gov.me, Gov.me, Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me, Gov.me, Gov.me, Gov.me, Gov.me

Partija penzionera,invalida i restitucije (PIR), i više NVO udruženja koji se bave zaštitom prava najstarije populacije, vojnih i civilnih invalida zatražili su od predsjednika Vlade Duška Markovića da ih primi na kratak razgovor, i da Predlogom budžeta za 2020.godinu poveća sredstva opredijeljena za isplatu penzija.

„Predlog budžeta za 2020.godinu, od 2.52 milijarde eura , kojeg je Vlada utvrdila i dostavila Skupštini Crne Gore na razmatranje i usvajanje, sa stanovišta najbrojnije i najugroženije populacije - penzionera, od preko 130.560 , je dosta optimističan, a za penzionere veoma nepovoljan. Budžet Fonda PIO za 2020. je predviđen u iznosu od 442 miliona eura. To znači da je Budžet FPIO za 2020.godinu, uvećan za 6,6 miliona eura u odnosu na predhodnu godinu. Smatramo da su ova srdestva za isplatu penzija nedovoljna, i da ćemo dočekati još jednu godinu sa prosječnim usklađivanjem penzije od jednog eura na godišnjem nivou“, saopštio je u ime Predsjedništva PIR Marko Kampe, počasni predsjednik.

Za 2019. budet Fonda PIO je iznosio 435,4 miliona eura, što je bilo 0,79 odsto više u odnosu na 2018.godinu.

„Penzije od 2012. zaključno sa 2019.godinom povećane su u prosjeku svega šest eura, dakle po jedan euro godišnje. Imajući u vidu rast inflacije, PDV-a, poskupljenje struje, vode, prevoza, namirnica, usluga, skupih lijekova, životni standard penzionera je iz godine u godinu sve lošiji, doveden do bijede i beznađa, pa je značajno povećana i smrtnost penzionera. Cijenimo da Vam je u interesu da penzionerska populacija koja je izgradila ovu državu, zaslužuje da bar zadnje dane svog života provede u miru i dostojnom življenju, a ne u bijedi i gladi“, istakao je dalje Kampe u otvorenom pismu premijeru Markoviću.

Bonus video: