Traže podatke: HGI sad ima dilemu o tivatskom aerodromu

Predstavnici stranke traže i podatke o ulaganju u poboljšanje aerodromske infrastrukture i uopšte rada aerodroma Tivat od 2003. do prošle godine
56 pregleda 4 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.09.2017. 19:43h

Rukovodstvo Hrvatske građanske inicijative od koje će vrlo vjerovatno zavisiti da li će Vlada uspjeti da u parlamentu „progura“ svoju ideju o „valorizaciji“, odnosno praktičnoj privatizaciji aerodroma Tivat, izbjegava da javno saopšti svoj stav o tom pitanju.

„Poštovani, zbog zloupotrebe medijskog prostora u kojem objavljujete tekstove u kojima se jasno vidi Vaš lični animozitet prema Hrvatskoj građanskoj inicijativi, sa Vama lično ne želimo razvijati bilo kakvu vrstu komunikacije, dok sa urednicima i svim ostalim novinarima elektronskih medija "Vijesti” štampanog izdanja ND "Vijesti” ostajemo uvijek otvoreni za saradnju i komunikaciju,” saopšteno je juče “Vijestima” iz Medija tima HGI.

Stranka na čijem je čelu ministarka vez portfelja Marija Vučinović na taj način je odgovorila na set pitanja “Vijesti” upućenih lično Vučinović i članovima Predsjedništva HGI - da li je za HGI prihvatljiva strategija koju je objavio premijer Duško Marović da se aerodrom Tivat “valorizuje” davanjem u dugoročni zakup, odnosno, što će ta partija kao konstituent lokalne vlasti u Tivtu i vlasti na državnom nivou, učiniti da se spriječi eventualna realizacija takve strategije Vlade, odnosno da se zaštite imovinska prava Opštine i građana Tivta u kompleksu ovdašnjeg aerodroma.

Vrh HGI odćutao je i naša pitanja što misli o volšebnom oduzimanju od strane države, skoro 500 hiljada kvadrata zemlje Opštine Tivat u kompleksu aerodroma, odnosno što ta stranka čiji je kadar Rade Marič na mjestu izvršnog direktora Arodroma Tivat, misli o izjavi premijera Markovića da je aktuelno stanje na tom aerodromu “zastiđe za Crnu Goru”.

HGI inače, u Skupštini Crne Gore ima jednog poslanika – Tivćanina Adrijana Vuksanovića od čijeg pojavljivanja u parlamentu u situaciji kada opozicija bojkotuje Skupštinu, zavisi da li će parlament imati kvorum da raspravlja o namjerama Vlade u vezi davanja državne imovine (aerodroma Tivat) u dugoročni zakup, ali i o bilo kojoj drugoh odluci ili zakonskom predlogu Vlade. Sa druge strane HGI je juče od Vlade u kojoj ta stranka participira već desetak, zatražila finansijske izvještaje i razvojne planove Aerodroma Crne Gore u prethodnom periodu, “na osnovu kojih bi se stekao jasan uvid u stvarno stanje raspoloživih resursa na aerodromu Tivat.”

Iz HGI su agenciji Mina-business kazali da “opravdano traže odgovore na zahtjeve upućene menadžmentu ACG i Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, imajući u vidu činjenicu da se evidentni nedostaci u infrastrukturi na aerodromu Tivat u najvećoj mjeri nadoknađuju kroz zalaganje i rad zaposlenih.” HGI traži uvid u završne račune i finansijske izvještaje ACG e za period od 2012. do prošle godine, sa posebnim osvrtom na aerodrom Tivat. Oni traže i da im se dostave razvojni planovi za tivatski aerodrom i podaci o njihovoj realizaciji za period od 2003. do prošle godine.

Predstavnici HGI-a traže i podatke o ulaganju u poboljšanje aerodromske infrastrukture i uopšte rada aerodroma Tivat od 2003. do prošle godine.

„Smatramo da se na osnovu dobijenih informacija može steći jasan uvid u stvarno stanje svih raspoloživih resursa na aerodromu Tivat. Na taj način može se naći model kojim bi se aerodromom Tivat, koji predstavlja važnu kariku u lancu turističke privrede Crne Gore, upravljalo na još bolji i kvalitetniji način pred budućim sve zahtjevnijim poslovnim izazovima, a u interesu Opštine Tivat i države," rekli su iz centrale stranke ministarke Marije Vučinović.

Tivatski OO HGI i njegov predsjednik Ilija Janović ranije su se inače, javno izjasnili protiv namjera Vlade da izda ovdašnji aerodrom u dugoročni zakup.

“Stava sam da bi Aerodrom Tivat morao ostati u državnom vlasništvu i to sa udijelom vlasništva od strane Opštine na čijoj je teritoriji. Kao generator razvoja turizma i saobraćajne komunikacije, aerodrom se pokazao kao uspješan brend. Za istaći je da se iz godine u godinu, bilježi rast prometa putnika, te se ove sezone očekuje, a po najavama uprave, rekordni broj putnika. Ovo je razlog više da kapital koji se prihoduje sa ove strane ostane u javnoj kasi. Uspješan razvoj i planiranje proširenja aerodromskih kapaciteta iz sopstvenih prihoda, su pokazatelj dobrog gazdovanja sa više nego održivim preduzećem. Viziju razvoja aerodroma kao državne firme imali su kao stav i naši djedovi koji su davali svoje baštine, zemlju, vinograde u zalog za osnivanje uzletno-sletne piste na svojim poljima, a zarad omogućavanja razvoja i zapošljavanja sopstvenog pokoljenja," saopštio je 1. juna Janović, dodajući da se “suverenitet jedne države može poistovjetiti sa suverenitetom/nezavisnošću vazdušne i morske luke te iste države.”

Bonus video: