Tražiće garancije od Brkovića, velikog poreskog dužnika

Kompanija Vektra Jakić koja se nalazi u stečaju kroz reorganizaciju dobija tri miliona dolara, ali će morati da obezbijedi kolateral
57 pregleda 18 komentar(a)
Abu Dabi kredit, Foto: Zoran Đurić
Abu Dabi kredit, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.12.2015. 19:12h

Ne postoji mogućnost da krediti za razvoj poljoprivrede dobijeni od Abu Dabi fonda padnu na teret državnog budžeta, može se zaključiti iz odgovora Ministarstva poljoprivrede “Vijestima”. Kako su objasnili, svi korisnici moraće državi prije preuzimanja novca da prepišu kolateral koji je vredniji od uzetog kredita.

Vlada je još u januaru izdala garancije za kredit iz Abu Dabi razvojnog fonda za kredit od 50 miliona dolara. Prije tri dana Ministarstvo poljoprivrede je potpisalo ugovore o kreditima od po tri miliona eura sa četiri kompanije Milkraft Leche, Mesnom industrijom Goranović, Mesopromet-Franca i Vektra Jakić.

Vektra Jakić se nalazi u stečaju kroz reorganizaciju zbog čega je bilo bitno razjasniti kako takva firma može obezbijediti kolateral i kojom imovinom ovo prezaduženo preduzeće, od kojeg su povjerioci potraživali 160 miliona eura, može garantovati vraćanje kredita.

"Shodno javno raspisanom pozivu, sva lica zainteresovana za korišćenje sredstava koja su odobrena od strane Abu Dabi razvojnog fonda u obavezi su da pruže adekvatan kolateral. Svrha kolaterala jeste da se stvore uslovi za naplatu sredstava u slučaju neredovnog vraćanja odobrenih kreditnih sredstava. Procjenu kolaterala vrše lica ovlašćena od strane Ministarstva finansija. Vrijednost kolaterala mora biti veća od vrijednosti odobrenog kredita. To znači da u slučaju neredovnog vraćanja kredita, Ministarstvo poljoprivrede vrši prodaju imovine korisnika kredita i dobijena sredstava koristi za vraćanje dospjelih obaveza prema Abu Dabi razvojnom fondu”, odgovoreno je na pitanje da li bi u slučaju da korisnik ne vrati kredit on mogao doći na naplatu državnom budžetu.

Na pitanje da li su kompanije sa kojima je zaključen ugovor o kreditu morale da dostave potvrda iz Poreske uprave da nemaju neplaćenih obaveza i da li je Vektra Jakić dostavila tu potvrdu, odgovoreno je da je ta kompanije dostavila traženu dokumentaciju.

"Vektra Jakić uredno izvršava plan reorganizacije koji predstavlja zvaničnu sudsku ispravu. Prva dva isplatna reda su u potpunosti izmirena. Isplata trećeg isplatnog reda privodi se kraju. To znači da kompanija Vektra Jakić ispunjava propisane uslove i da je, kao i ostale kompanije, pružila odgovarajuća sredstva obezbjeđenja kredita”, navedeno je iz Ministarstva.

Na pitanje ko je cijenio bonitet Vektre Jakić i da li u njenom slučaju postoji rizik da garancija za ovaj kredit padne na teret poreskih obveznika, odgovoreno je da kompanije nije u klasičnom stečaju i da uredno izvršava plan reorganizacije, odnosno da svoje tekuće obaveze i obaveze iz plana realizuje na vrijeme.

"Takođe, ova kompanija regularno izvozi svoje proizvode i iz tekućih prihoda uspijeva da podmiri troškove. U slučaju da kompanija Vektra Jakić ne bude vraćala kredit na vrijeme, postoje mjere obezbjeđenja koje će se aktivirati i iz tako dobijenih sredstava vratiti kredit”, navedeno je iz Ministarstva.

Vektra Jakić prema podacima Poreske uprave sa kraja oktobra državi za koncesije, poreze i doprinose duguje 2,4 miliona eura. Na spiskovima velikih poreskih dužnika nalazi se još nekoliko firmi istog vlasnika Dragana Brkovića koje duguju državi još oko 7,5 miliona.

Druga tri kredita od po tri miliona dolara dobile su firme kojih nema na listama poreskih dužnika. Njihovi vlasnici su najavili da će ih iskoristiti za povećanje proizvodnje i konkurentnosti.

Brkovićev plan je gradnja fabrike briketa za ogrijev.

Bonus video: