Trgovci tvrde da su proizvođači domaće hrane razmaženi

Imamo svaki dan probleme zbog loše poslovne politike domaćih proizvođača, ocijenio je vlasnik Volija Dragan Bokan
51 pregleda 0 komentar(a)
hrana, Foto: Arhiva Vijesti
hrana, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.03.2011. 11:16h

Ministarstvo poljoprivrede i Privredna komora razmazili su domaće poljoprivredne proizvođače, zbog čega oni smatraju da trgovci njihove proizvode moraju prodavati, pa makar to bilo i na njihovu štetu, ocijenio je vlasnik lanca marketa Voli Dragan Bokan.

Izvještaj pokazuje da je zastupljenost domaćih proizvoda u maloprodajnim objektima kod 91 odsto anketiranih preduzeća manja od 20 odsto.

"Interes nam je da proizvodnja bude što bolja i da raste procenat učešća u ukupnom prometu domaćih proizvoda, ali imamo svaki dan sve više problema zbog loše poslovne politike prodaje domaće proizvodnje. Oni se ponašaju kao da su trgovine obavezne da kupuju njihove proizvode" kazao je Bokan i dodao da svi teško posluju i da su fiksni troškovi svake godine veći.

Izvještaj pokazuje da je zastupljenost domaćih proizvoda u maloprodajnim objektima kod 91 odsto anketiranih preduzeća manja od 20 odsto.

"Procenat učešća domaće proizvodnje je veći kod domaćih nego kod inostranih lanaca i želio bih da još raste, ali strah me je da se sa poslovnom politikom domaćih preduzeća neće moći održati ni ova zastupljenost" rekao je on.

Edukovati domaće proizvođače

On je zamjerio proizvođačima što svima linearno daju rabat bez obzira na to da li je riječ o lancima marketa ili malim prodavnicama, ne plaćaju pozicioniranje, ne prepoznaju interes učešća na tržištu i to ih dovodi u poziciju manje popularnih.

"Oni bi trebalo da su nam na prvom mjestu, ali ako imamo s druge strane mnogo bolje uslove, ne možemo na uštrb svoga profita i likvidnosti da nosimo na leđima domaću proizvodnju" zaključio je on dodajući da se ”crnogorska proizvodnja genearalno ne može uklapati u troškove lanaca marketa, a još teže će proći u lancima koji dolaze iz regiona”.

Slični su stavovi predstavnika Zrnožita sa Cetinja Branka Pejovića koji je rekao da proizvođači očekuju da država trgovcima naredi da prodaju njihovu robu.

"Moramo ih na neki način edukovati kako se stvara marka i prodaje roba, jer moraju da se udruže i zajedno nastupaju prema prodajnim lancima. Pojedinačnom proizvodnjom nemaju šanse, neće moći izdržati konkurenciju i doći će do zatvaranja malih pogona" rekao je on.

Podaci iz izvještaja govore da je promet u maloprodaji porastao 1,6 odsto u odnosu na 2009. godinu te da je mjesečno u prosjeku ostvarivano 72,2 miliona eura prometa u trgovini na malo. U ljetnjim mjesecima je ostvareno 40 odsto ukupnog prometa u maloprodaji.

Prosječne bruto zarade u trgovini su iznosile 444 eura, što predstavlja rast od 18,4 odsto u odnosu na 2009.

Bonus video: